Hej.
Jag har nog fallit för propagandan att man ska se över hur man klarar sig vid krig eller katastrof. Jag har dock tänkt på detta även innan om det blir strömavbrott.

Det största problemet vid strömavbrott är ju ofta vatten. Vi har kamin hemma på båda våningsplanen så värmen är inget problem. Då är frågan hur man enklast får upp vatten från den borrade brunnen.

1. Manuell pump
Jag har givetvis tittat på gårdspump men vi har brunnen under altanen och jag är inte sugen på att sätta en gårdspump mitt på altanen. Jag har funderat på någon liten manuell pump som kan ligga under locket och bara användas vid behov men inte hittat någon som har bra sughöjd.

2. Lite elektriksk pum
Tänker mig en 12 V pump som man kan driva med batteri/solceller eller koppla till bilen.
Hittade denna:
https://www.amazon.se/ZYIY-Djupbrun...56&mcid=54f98f49212032588909df6acdbe637b&th=1

3. Befintlig pum
Koppla in mig på befintliga pumpen som kansek är det enklaste förrutom säkerhetsbrytare för reservkraften.
Driva via tex elverk.

Är det någon som testat eller har en lösning som ni kan rekomendera.
 
Hur djupt ner är vattnet?
 
Svårt att säga. Hålet är ju 85 m djupt men oftast är det nog vatten mer eller mindre hela vägen upp.
 
Ett borrhål alltså och då vill du inte ha ner något mer i borrhålet än pumpen som redan sitter där.

Ett lämpligt elverk för att driva pumpen.
 
Undrar om en klaffpump orkar lyfta bottenventilen nere i brunnen 🤔
 
Är det enfas-pump så räcker förmodligen en 2 kW 230V enfas växelriktare för att driva den - har själv provat det och pumpen drog då 1.2 kW. Min djuphålspump är relativt modern och verkar ha elektronisk startapparat vilket gör att den inte tjur-rusar på strömmen vid start utan verka varva upp ganska snällt och därmed inte gör att växelriktaren går i skyddsläge pga. överström...

provade först med en 600 Watt med 900 Watt 'surge' växelriktare som jag redan hade tidigare, vilket varvade upp djuphålspumpen fint, men när det började med ordentlig mottryck så blev belastningen för stor och växelriktaren stängde av sig - dock tillräkligt med gångtid för att stöta upp en skvätt per omgång (växelriktaren provar starta hela tiden med kortare intervall [1]) - när det fungerade 'nästan', så köpte jag en 2 kW växelriktare efter detta (vågade inte på en 1kW) och bevisligen fungerade med marginal.

Om man bara har en 20 liters hydropress så är pumptiden för att fylla den till avslagstryck under 10 sekunder, det blir omständligt och bränsleförbrukande om man skall ha en elverk hela tiden gående för att ibland under ett antal sekunder pumpa vattnet - eller att gå ut och starta den när vattnet tar slut och 30 sekunder senare stänga av den - har man hydrofor så är det en del mer vatten och då kanske pumpar under någon minut per tillfälle och starttillfällena mer sällan.

---

3-fas pump är mycket värre att hitta matning för som är vettig och 3-fasväxelriktare är inte något du köper på kjell&company för några tusenlappar. Dessutom hinkar de i sig groteskt med ström i starten vid direktstart vilket gör att många mindre 3-fas växelriktarlösningar klarar inte av det om de inte överdimensioneras närmast groteskt mycket och då är de redan ganska dyra lösningarna med en 3-fas UPS plötsligt betydligt dyrare...

Om jag var piskad till detta skulle jag titta på en industriell frekvensomriktare för elmotorer (3-fas mot motorn) och kan köras/kopplas om med 1-fas matning från en större växelriktare - då kan man få med mjukstart med frekvensomformaren och kontrollerad startström på matningssidan.


---

[1] däremot brukar inte mindre inverter-elverk på typisk 1 kW vilja prova igen om den stängt ned sig pga. överström om det fortfarande är överström efter 1-2 sekunder - utan man måste oftast stänga av motorn och sedan startar den igen innan inverterdelen blir aktivt igen och sedan provar den en gång igen...
 
Redigerat:
Kan väl börja bestämma om det är 1-fas eller 3-fas det handlar om.
 
Och om det är en gammal 1-fas pump innan 2000-talet eller en rätt nyistallerad sådan med elektronisk start och skydd - äldre lösningar var ofta 3-fas modell av just anledningen att enfasmotorer som skall starta utan hjälp av kondensator hinkar groteskt med ström (sk. resistiv start med olika induktans på start och driftlindningen och skillnaden som blir fasmässigt (typiskt ca 8 grader) används för att få rotorn att snurra igång när den är olastad/snurrar lätt)

Det är bara att titta på gammal kylskåp med 80 Watt kompressor med resistiv start - en sådan kan dra över 10 Ampere i startström och får lamporna i taket att fladdra och blinka till vid start - hur är det då med en > 1kW enfasmotor i en dränkpump...
 
Redigerat:
Jag har inte alla uppgifter på pumpen men det är en 1-fas hyfsat ny djuphålspump.
 
Strömmen försvann i går vid 21.30.
Kom åter vid 07.30 i dag.

Slut på vattnet efter att vi varit på toaletterna under natten.

Startade 3-fas elverket och körde igång 3-fas ejektorpumpen nere i det djupborrde hålet.
Gick utmärkt. Fyllde vatten i toaletterna och även hydropressen.
Vid långvarig kris, så pumpar vi direkt upp kanske hundra liter i bl a en stor gammal rostfri tvättkryta.
Flera stora dunkar o s v.
Har vedeldad bastu, så det går att sköta hygienen vid strömavbrott under hela året.

Elverket fick gå ca 10 minuter. Räckte mer än väl till morgongröt mm, kaffe mm.

En elektriker har fixat så att ett trefas uttag på väggen före motorskydd och arbetsbrytare normalt matar pumpen från husets elnät.
Nu var det bara att dra ur den trefaskontakten och koppla en gummikabel från elverkets trefasuttag.

(Via en liten byggcentral för att även kunna fördela 230 1-fas belastningar så jämnt som möjligt på generatorns tre faser. T ex en frysbox på varje fas, o s v.)


- Nu var detta ett 5 kW 3-fas elverk.
Osäker på om det funkar mot en enfas vattenpump. Skulle ju då bara belasta 1 fas av 3 kraftig!

Sånt måste man kolla upp innan man kör i gång.
Och givetvis kolla med elverksleverantören om elverket klara en sån stor enfasig belastning.
I mitt fall fördelas ju belastningen på tre faser.

Jag ringde och kollade för säkerhets skull med min leverantör innan köp. Svaret blev: inga problem.
Och ja. Det har s a s testats typ 10 ggr.

För en månad sedan simulerade vi strömlöst en halv dag.
Alltså förutom vattenpumpning typ 5 ggr, samtidigt som två frysar fick jobba hela tiden efter att varit strömlösa en hel natt.

Vet inte vilket 1-fas som klarat detta.


Vis av mina erfarenheter så hade det varit bra med en så stor hydropress som möjligt, eller hydrofortank.
Den senare är bra om man har mangan i vattnet. Manganet gäller ut vid kontakt med syre/luft och hamnar då på botten i tanken. Då får man göra rent med jämna mellanrum.

Med en hydropress får inte vattnet nån kontakt med syre då vattnet innesluts i en gummiblåsa inuti tanken. Och fäller ut i toalettstolarnas vattenreservoar.
 
Redigerat:
H Hybro skrev:
... - Nu var detta ett 5 kW 3-fas elverk.
Osäker på om det funkar mot en enfas vattenpump. Skulle ju då bara belasta 1 fas av 3 kraftig!
Min 1-fas djupborrhålspump drog 1.2 kW när den pumpar mot 4-5 bars tryck, och har väldigt snäll startström utan överslängar[1] strömmässigt så att även en 600 Watts växelriktare (900 Watt surge) fick upp farten på motorn så att det började spola i kranar men slog av sig efter ett par sekunder när trycket börja vara så hög att det började trycka in vatten i hydropressen. Därav köpte jag en 2kW växelriktare för att med marginal hoppades skulle räcka för pumpen och det var den som sedan visade med sin display att pumpen drog 1.2 kW när den körde mot mottryck och fyllde hydropressen.

Nu var körtiderna väldigt korta typ 10 sekunder för 13 liter vatten eller så (lite hydropress på totalt 25 liter eller liknande). vilket indikerar att om man slog på växelriktaren för var gång vattnet sinade och stängde av igen kort efter när det var fullt igen så skulle man få upp rätt många liter vatten med en biltema 80 Ah 12 Volts AGM-batteri att elverket inte behöver dras igång förrän man tänker använda fler förbrukare samtidigt och då samtidigt ladda batteriet med en större laddare, för att hålla elverkets körtider så korta som möjligt och när den är igång att det är ganska belastad för ökad driftseknonomi.



Tror inte att din 5kW elverk ha några som helst problem att mata en sådan pump på 1 fas då den bör klara över 1500 Watt per fas kontinuerligt och förmodligen en del mer vid startströmmar.


[1] Den 'måste' bara ha elektronisk start eller tom. inverterdrift i sig då en direktkopplad 1-fas motor med resistiv start med startlindning drar groteskt med ström under start.

Moderna sådana 1-fas djuphålspumpar har också en massa skyddsfunktioner som inte fins på 3-faspumpar, med överlastskydd, temperaturskydd, torrkörningsskydd och övertryckskydd mm. (tex. om slangen ur brunnshålet har fryst) och är allmänt rätt stryktålig i jämförelse med 3-fas pump där man måste ställa motorkyddet så känslig att det är på vippen att vilja lösa ut sig även vid normal pumpdrift - för att inte riskera bränna pumpen vid något problem.
 
Peppar peppar...

Min trefas ejektorpump till det djupborrade hålet har i vart fall funkat utan problem i mer än 30 år.

Tydligen rätt stabila prylar.

Har även testat mot elverket.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.