F
Om du söker här på forumet så kommer du se flera exempel på att det är en bedömningssport utan klara gränser. I ett fall så tittade nämnden på att byggnadens "volym" är intakt under hela resans gång. Dvs stomme, bärande väggar och takstolar ska vara finnas kvar.

Har byggnaden förfallit till dem grad att större delar måste rivas, då är det ju en rivning och nybygge. Att byta en vägg varje år, ja då ska du ju ha en trovärdig story om att du hittat nya fel i varje vägg osv.

Och som vanligt blir det ju bara ett problem om någon gör det till ett problem, så ska man skarva på sanningen så är det ju bra att ha en god relation med grannarna.
 
  • Gilla
Claes Sörmland
  • Laddar…
N Northsweden skrev:
Jag tror jag målar fan på väggen!
Att kommunen kommer neka ett nytt bygge där.

-Men, om grannen godkänner att vi river och bygger nytt kanske vi inte behöver utgå från att det blir problem med kommunen...?

Men vi slipper väl ansöka om bygglov å andra sidan om vi bara "renoverar" (river stegvis) och samtidigt kan bygga över 15 kvm då gamla boden är över 15?
Skulle du inte bygga en friggebod? Det kan inte kommunen neka om grannen ger sitt medgivande (såvida det inte finns något förbud i detaljplanen eller den hamnar för nära allmän mark.)
 
  • Gilla
MetteKson och 2 till
  • Laddar…
useless useless skrev:
Skulle du inte bygga en friggebod? Det kan inte kommunen neka om grannen ger sitt medgivande (såvida det inte finns något förbud i detaljplanen eller den hamnar för nära allmän mark.)
Lite oklart vad grannen tycker... Boden som ska rivas/renoveras tycks i allafall stå i/nära gränsen.

/ATW
 
Claes Sörmland
Kan bara bekräfta att det är en myt att man kan byta ut alla delar av en byggnad stegvis och därmed undvika rivningslov och bygglov. Det finns rättsfall som vi har gått igenom här på forumet som visar att om tillräckligt mycket byts så är det en rivning och då krävs sedan bygglov för att uppföra den nya byggnaden.

Att man sen kan riva olovligt och sen svartbygga och komma undan med det är en annan sak. En nyckel för att fuska är ju att grannarna inte anmäler till tillsynen.
 
  • Gilla
Norrtull och 4 till
  • Laddar…
N Northsweden skrev:
Kanske en ännu viktigare fråga,
-Om man inte kan bygga själv, bryr sig byggfirmor om att kolla upp bygglov etc?
Sker det svart/med snickarkompis så är det förmodligen inget problem.
Formelt behöver en byggfirma inte bry sig om det finns bygglopv. Det är ditt ansvar som byggherre. Men jag tror att de flesta någorlunda seriösa byggare drar sig för att göra ett svartbygge. Det blir en massa strul för dem om bygget stoppas.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.