Hej

Jag är i färd att bygga bastu i mitt nya hus.
Förutsättningar: Ytterväggar murade med leca (allt är under mark). Jag har köpt stålreglar som jag skall peta upp med en luftspallt på 2 cm mot vägg. 70mm isolering i väggen.

Skall man ha någon plast/tätskikt mot innerväggar / ytterväggar / tak (taket är bjälklaget till ovanvåningen)
I Beijer´s byggbeskrivning skall man använda hård träfiberskiva vad menas med det? Funkar inte gips? Tilluften resp frånluften skall tas från samma rum. Skulle det inte funka med tilluften från ett annat rum (huset har mekanisk ventialtion.

tacksam för svar och ideer
 
varför kan man inte skicka ut frånluften ut ur huset?...:D
/
M
 
Ingen som har läst beijers byggbeskrivning som vet vilka skivor de syftar på?

troljee: Jag har mekanisk ventilation vilket innebär undertryck i huset.
 
Beijer tar ju sin info i detta fall från Skogsindustrierna.

En bit ned i texten kan man läsa att hård träfiberskiva 3,2 "skall användas". Då måste man ju mena en tunn typ av det vanliga nissar kallar masonite (som ju är ett varunamn). Alltså en tunn masonitskiva som din bygghandlare har i säkert två versioner, en "vanlig" och en oljehärdad (som tål lite lite fukt)

Å andra sidan finns det ju många sätt att bygga bastu på. Går snart igång själv med mitt bygge å har samma förutsättningar som dig.
 
Läste beijer´s beskrivning innan jag byggde min egen bastu. Blev mycket konfunderad att de inte föreskrev bastufolie. Byggde utan folie med masonite då det var helt omöjligt att få tag i. Om det funkar eller ej visar väl sig med tiden...Nu har jag sett att K-rauta säljer folie och hade jag byggt idag hade jag tveklöst köpt denna.
 
K
Jag hörde, av en snickare, att det skulle vara förbjudet att ha folien, men jag fick ingen motivering varför och ingen hänvisning till något regelverk så då är det i mina öron än så länge bara tomt prat. Tills motsatsen bevisas :)
 
Har en sats liggande till vårat hus som är i slutskedet i uppbyggnaden. I mitt fall så är angränsande rums väggar samma som mot vilket rum som helst.

Mot bastu blir det isolering, bastufolie, riggande reglar och till sist panel i tak och vägg. Ventilationen tas via angränsande badrum via underdel av dörr(6cm luftspalt) och utluft strax under tak mot duschhörnan och där installerad utsugsventil.

Vad jag förstår är detta det mest använda metoden idag. Men det är bara vad jag förstått av våra snickare...

God jul och lycka till!
 
Beijer har också bastufolie i sortimentet... jag hade kört med bastufolie men idag finns det inga direkta krav på bastubygge. Ännu större frågetecken om man ska bygga en fristående bastu.. broschyrerna är bara rekomendationer..
 
K
Är det en fristående bastu som inte värms året om så skulle jag definitivt skippa folien.
 
Om det är en fristående, där den fukt som tränger ut i väggarna kan fortsätta ut så behövs nog ingen folie. enda funktione n skulle i så fall vara att spegla tillbaka värmen.
 
Och Tylö skriver att de absolut inte förordar folie eller plast utan bara stenullsisolering och sen träpanelen rakt på.
 
Tylö skriver att de absolut inte förordar folie eller plast utan bara stenullsisolering och sen träpanelen rakt på.
Men vad Tylö glömmer att nämna är att deras rekommendation bara gäller för ett specialfall. Nämligen när man bygger ett separat basturum, inuti ett befintligt våtutrymme. Se:

http://www.pedago.fi/dalton/hus/bastu/bastu.html
 
AndersG: Nu gör du mig lite orolig, jag har varit några vändor hos Bastuspecialisten här i Bromma och frågat angående vårt bygge, vi bygger inte som ett rum i rummet på två av väggarna men detta är fortfarande förfarandet som de rekommenderar och de är helt emot folie/plast.
 
Min åsikt är att Tylö inte har en aning om vad de pratar om, sorry. Deras metod "kan" fungera, men bara under vissa speciella förhållanden. Enda gången du kan få problem med alumit/bastufolie är om du har dubbla fuktspärrar och inte ventilerar mellan dem. Att som Tylö säga "Bastun är husets torraste rum" är en översimplifiering.

Personligen föredrar jag att, i görligaste mån, hindra fukt att tränga in i väggarna.

Metoden med alumit användes i Finland på den tiden Tylö fortfarande var en tillverkare av äggkläckningsmaskiner.
 
Vad du än gör se till att ha en golvbrunn i bastun eller att du kan avleda vatten på något annat sätt.
Annars kommer du att ångra dig, ta bara en sån sak som att ta slangen och skölja av lavarna tex.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.