Tänker montera en luftfuktighets mätare i krypgrund. Huset är byggt på 80 tal. Har isolerad krypgrunds mark med frigolit skivor och plast. Det är desutom välventilerad. Ska man montera en trådlös hygrometer eller hygrometer med tråd? Vad är det för olika sorters hygrometer som passar till krypgrund? Var köper man sådant? Tacksam för råd.
Raj.
 
Själv har jag en billig en från ClasOhlson, som efter modifiering duger till. Problemet är att de flesta "billiga" typ inne/ute-termometer med hygrometer bara mäter RH för "inne" dvs ingen yttre givare för RH finnes.  Det går att löda loss sensorn inuti, och flytta ut den +innetempsensorn  några meter via en tunn koaxkabel. Om man är lagd åt det hållet   ;)  Inga vettiga alternativ fanns att köpa när jag gjorde detta.

Annars, tråd eller trådlöst?  Tja, är det hyfsat enkelt att komma in i grunden och byta batterierna så OK för trådlöst.  Och är det lätt att montera displayen med enkel kabeldragning så OK för tråd...
Nåt annat man kan göra är, att dra ut den trådlösa sensorns spänningmatning, och ersätta de två små fåniga R6-batterierna med två alkaliska R20 i en påse brevid. Så håller det nog i tio år. Fast man ska väl krypa in å besiktiga en gång per år... ::)

Letade lite på nätet;
http://www.isn.se/luftfuktighet.htm  kolla på T-EMR812 Krypgrunds-hygrometer
http://www.elfa.se/elfa-bin/setpage.pl?http://www.elfa.se/elfa-bin/dyndok.pl?dok=10875.htm  Verkar prisvärd.
http://www.elfa.se/elfa-bin/setpage.pl?http://www.elfa.se/elfa-bin/dyndok.pl?dok=10706.htm Nu börjar det bli dyrt. Proffsprylar.
 
Tack ska du ha för allt hjälp. Har precis beställt den med xtra sensor från Elfa. Kostade 645 kronor. Jag få krypa ner och montera den om några dagar. Hoppas ett par AA alkaliska batterier räcker minst ett år. Återigen ett stort tack.
Raj.
 
Utmärkt :)
Jo, den var fiffig och snygg, till ett bra pris.
Den kan ju hantera flera sensorer, en på vinden, en ute, en i vinkällaren osv.
Ladda med bästa möjliga batterier, ex. Duracell M6.
 
Jag har precis monterad båda luftfuktighets sensorer i krypgrunden. Det var tort och fint där nere, ingen mögel lukt. Sensorerna fungerar bra och visar (1) 63%RH, temp 5C och (2) 59%RH, temp 6C. Den har plus minus 3% nogranhet. Nu förstår jag varför det kallas för krypgrund (och jag själv är inte så stort). Tycker synd om folk som är mkt längre än jag är, om de ska krypa ner.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.