Hej,

Tänkte bygga en oisolerad förvaringsbod mot ett uthus. Jag undrar om ni tror att infästningen av de bakre stolparna håller? Taket och altanen blir på ca 5,4 x 4 m i snozon 2.

Alla reglar på bilden 45x220 c24 och stolpen är 2 st 45x90 c24.
 
  • Teknisk ritning, byggkonstruktion, mått, skruvar, bultar, gråskala, ingenjörsdesign, detaljerad komponentvisualisering.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Alternativet till skruv 6x120 är ju kanske fransk skruv men det känns lite klent att köra fransk skruv i kortsidan på en 45-regel.
 
Är inte helt med på vad du oroar dig för här. Är det något som hänger i luften? Om det bara rör sig om att fixera stolpen i altanen så räcker dina 6x120 fint så länge stolpen står på platta/plint eller liknande. Fransk skruv funkar för övrigt bra också om du har sådana liggandes
 
Stolpen står inte på platta/plint. Den är endast fastskruvad i en golvregel.
 
D Derbyboy skrev:
Stolpen står inte på platta/plint. Den är endast fastskruvad i en golvregel.
Då behöver du något fetare än 6x120 skruv då dessa lätt poppar av med tiden om dom utsätts för vridningar å laster. Kör på 10mm skruv å om möjligt sätt dit ett knap så stolpen vilar/hänger på regeln, alternativt att du jackar in stolpen en bit på bärregeln så den står på något å inte bara hänger i skruven
 
  • Gilla
Derbyboy
  • Laddar…
kan du beskriva vad en knap är?
 
D Derbyboy skrev:
kan du beskriva vad en knap är?
Ett knap innebär att du skruvar/spikar på en regelkloss, oftast under något bärande, som ett extra stöd.

Om vi utgår från din bild så kan du tänka att din stolpe fortsätter ner två-tre meter under regelverket. Då blev det helt plötsligt en balkong istället eftersom reglarna nu hänger i luften och all tyngd hamnar på dina 6x120 skruv som sitter i stolpen. För att avlasta skruven kan man då skruva/spika på en regelkloss i stolpen som ligger stumt upp mot bärregelns underkant. På så vis får du fler skruv som allt vilar på och har råd att nån av dom går av med tiden.

Men i ditt fall så skulle jag jacka ur 22-45mm på djupet å 220mm på höjden i stolpen så du kan trä in den i regeln. På så vis så står stolpen på regelverket och skruven du fäster med belastas inte med samma kraft. Då kan du använda 6mm skruv då dessa i stort bara ska hålla stolpen på plats i sidled.
 
  • Gilla
Derbyboy
  • Laddar…
Tusen tack.

Du är bra på att förklara saker
 
  • Gilla
Jennie G
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.