Hej!

Behöver råd kring placering av cirk-pump. Har fn ingen alls, 40-tals hus 2 plan 80+50, både gamla radiatorer (grova rör) och nya radiatorer (16mm rör) samt badrum 6kvm med vattenburen golvvärme.

Huvudproblemet är att golvet i badrummet inte blir mer än ljummet (det är varmt på ingående rör). Ska snart koppla på ett till golv på 8kvm och tror vattenflödet behöver lite hjälp för att orka ut i dom tunnare rören? Tyvärr är det för trångt med rör vid själva pannan och därefter ca 3m gamla rör med asbest under isoleringen(se bild 2)så har hittat denna (se bild 1) plats.

Vad tror ni om placeringen av pump? Skulle ni sätta den på ut eller returen?
 
  • VVS-installation med kopparledningar, pump och märkningar för riktningar "Ut" och "Retur".
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Källarlokal med rör längs taket, trähylla, värmepump, krukväxt och städutrustning syns.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Vattenledningar, koppar, vägg med flagnande färg, sladdar, termostat, arbetsområde, orenoverad, rörinstallation.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Oftast vill man sätta cirkulationspumpen på returledningen eftersom den då jobbar med lägsta temperatur som ska gynna livslängden.
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
Tack! Och att den inte sitter precis vid VP, är det ett problem?
 
Nej, inget problem om den fortfarande sitter på huvudstammen. Men har man servicetekniker för pannan/värmepumpen på besök någon gång är det viktigt att tala om att det finns en extra cirkulationspump en bit bort.
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
Vet inte om det kan räknas som huvudstammen riktigt, det är 1 förgrening innan. Risk för att flödet ut i den sidogrenen försämras då?
 
Precis, sidogrenen får inte del av det extra flödet så där får man tänka sig noga för.
 
Får du två pumpar på samma stam. tveksamt om det är så. Är nog en pump i VP som matar på och den räcker inte just nu att få till flödet. Och den andra ska ta flöde från stammen. Lite farligt med det, kan bli så att den ena eller andra delen stjäl flöde vid olika drifter med termostater. Cirkpumpen i VP, styrs den med olika farter från datan, BARA SKIT, den ska gå konstant. Kan gå att ställa i auto eller manuellt och en minimum %, sätt den till 50 % och prova, innan du börjar med en extra pump.
 
Finns det några risker mer än att det är onödigt (i värsta fall får jag stänga av den extra pumpen?) med en till pump? Jag har redan köpt en och ska ändå in och rota i rörsystemet just där jag tänkte sätta den.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.