b2b2 skrev:
IHC och Eib iall ära och allt vad det heter fungera hur bra som helst och man kan ju koppla på larm ,passagesystem och allt man kan tänka sig .
Men det är dyrt.
Dessutom tycker jag att man inte skall blanda in larm i detta system trots att IHC och EIB är europeisk standard så godkänner inte vissa larm firmor detta om man vill ha larmöverföring till larmcentraler.

Mitt förslag , relativt enkel och inte så "dyr" lösning .PLC tyd Seimens Logo.
Dra ut femledare till alla vägguttag och belysning .
Styr sedan alla lamputtag och övre resp undre utagsbrunnen på en kanal som styrs via exempelvis klocka
Alla taklampor , spis ,micro styrs på en kanal som får en "släck allt funktion.
All ytterbelysning styrs på en kanal över ett skymningsrelä och klockfunktion i PLC:n
Resterande kraft som vanligt

Dra ut svagstöms kablar till en fyrpolig Lågströms kontakt
och sätt ingångarna till :1 Släck allt . 2 MAN/AUTO lamputtag och övre vägguttags brunn. 3 Ytterbel Man/Auto . 4 till vad du vill


Bygg i hop en central styr respektive grupper med konakter på 4-poliga relä som i sin tur dras av PLC anläggningen.

Detta låter kanske krångligt men är ett billigt alternativ med stor flexibilitet ,kan dessutom omprogrammeras hur du vill .

Elektrikern......
Hej!

Du gör möjligen inte jobb i mariestad? :)
Detta är precis vad jag vill ha!
Har du någon uppfattning om pris för detta vid ett nybygge? Alltså hur mycket extra jämfört med en "vanlig" installation?

Tack på förhand!

/Henrik
 
Siemens Logo! är säkert bra, men blir nog tämligen dyrt att installera i ett gammalt hus.

Nä, fortfarande efterlyser jag något enkelt som tar in info från ljussensor utomhus, som kontrolleras över ett tidur, som kan tända mina lampor anslutna t ex till Nexas dosor.

Tänk vad smart om Nexas digitala fjärrkontroll hade en inbyggd ljussensor. Man kunde då lägga fjärrkontrollen i ett lämpligt fönster! Billigt och enkelt.
 
Hej Henrik T

Jag jobbar i Varberg på Västkusten så tyvärr blir distanskostnaderna för stora.

Pris på olika hantverkstjänster är ju ett hett ämne på detta forum .
Rent allmänt tycker jag att alla hantverkare skall klara av att lämna ett rimligt pris iform av ,takpris eller budetpris på alla sina jobb.
På den firman jag jobbar på lämnar vi alltid pris om kunden frågar efter detta .
Då utgår vi efter en överrenskommen lösning och blir det ändringar från kundens sida så säger vi till om det blir merkostnad eller inte . I de flesta fall blir det ändringar man gör så små att man håller sig inom ramen för vad som sagts.
Tanken med takpris är ju inte att Firman skall tjäna hur mycket som helst utan det handlar om god entreprenörs anda
och ta betalt för den tiden man lagt ner men dock högst det takpris man kommit överrens om .
Idag finns det datorprogram som i detalj räknar ut timmar på varje komponent man sätter upp .
Även om det finns mer koplicerade anläggningar så borde alla kunna få ett pris som går att lita på, så jobbar vi iallafall.

Nog om detta .....

Extra kostader för en PLC-lösning till Just ditt hus beror på om det är nybygge eller befintlig anläggning
men jag utgår ifrån att du har ett hus redan och skall renovera det ,med eller utan plc.
Extra jobben blir inte så omfattande .
*Dra ut femledare istället för treledare i alla dosor + lite extra trådar till vägguttagen ev sätta in något dyrare vägguttag för att styra uttagsbrunnar sep.
*Extra dosor till lågspännings knapparna kabel (ekkr 7*1mm2) till dessa plus ev 4polig tryckknapp
*En större Elcentral med plats för en plc och trafo och troligtvis en 6st 4poliga 24v dc reläer + avplintning av olika grupper
*Programmering .
*Lite längre provning och idrifttagning
*Ev någon sorts larmtablå över utlöst jfb , fukt vakt , fläktvakt och dörrlås osv..

Extra materialkostnader ligger någon stans kring ca: 7000kr ((plc ,trafo, 6 relä, fk 1,5mm, några tryckknappar )ej massa fuktvakter dörrlåsvakter mm)
Mer tid går åt till att bygga centalen,provning,programmering men detta är ju beroende hur omfattande anläggning du ska ha och hur stort hus du har ..
Jag tycker du skall ta kontakt med din elektriker och be honom om ett takpris på ombyggnadtionen med eller utan plc då ser du vad du hamnar.
Be han ta fram en vettig lösning och offert på detta.

OBS! Innan du väljer ett sådant här system får du räkna med att du "låser" upp elektrikern till dig om du får fel.pga han tillhandahåller alla ritningar iof så har ju du ritningarna oxå, men det tar lång tid för någon annan att sätta sig in i anläggningen Välj en elektriker som DU har förtroende för ej, den som ger lägsta pris..
 
Hej b2b2!

Synd att du är på västkusten....

I mitt fall gäller det ett nybygge enplan på 144 kvm.
Vi ska bygga med delad entrepenad men har ej kommit så långt att vi valt entreprenörer eller tittat på detaljer.
Jag är mest intresserad av ett ungefärligt pris mellan tummen och pekfingret, mest för att se om det eventuellt ryms i en budget.
Säg att man vill kunna styra lite belysning i varje rum, motorvärmaruttag och utebelysning. Vad tror du det hamnar på ungefär jämfört med en "vanlig" installation?

/Henrik
 
Hej HenrikT

Tycker absolut att du skall sätta i någon form av plc - anläggning i ditt nybygge.
Du kan ju välja att bara styra minsta möjliga till en början och utöka det eftersom
Priset för en plc är lika dyrt som att sätta in 1st 2polig theben ur +kringutrustning som du ändå skulle ha till styrning av ytterbel.

Du behöver inte bestämma om du ska styra enkla "halvsmarta" lösningar i nuläget om du inte vill.
Det du skall tänka på är att köpa in en stor elcentral så du har plats till det i framtiden och sätta lite dosor extra för framtida
lågströms knappar .
Detta kostar några hundralappar att göra vid nybyggnation men blir dyrt om det skall sättas in i efterhand.

Jag själv har gjort många sådana här lösningar på hus och det kunderna uppskattar är flexibiliteten av anläggningen efteråt

Nu vet jag att om du begär in offerter på en anläggning med plc finns det firmor som ser dollartecken i ögonen och tror det finns hur mycket pengar som helst att tillgå med sådana lösningar , men så är ju säkert inte fallet varken i ditt eller mitt fall.

Pristillägget borde inte bli mer än 10000kr- 12000 kanske något mer om du väljer andra uttag med styrd uttags brunn, beroende hur omfattande programmeringen är .
Men om jag uppfattat dig rätt så blir det ingen komplicerad programmering utan det kan du klara själv med lite tålamod och envishet.

Materialåtgång utöver vad du redan skall ha till huset blir lite extra trådar i rören" (blir en hel del meter faktiskt). Större central dubbla priset än en vanlig . Lågströms tryckknappar , ganska dyra eljos 4 poliga ligger runt 700 kr st tror jag.PLC + kring utrustning ca 5000 kr( några 4 poliga relä, trafo,plc enhet)
har ej räknat in momsen i detta.

I ditt fall som inte riktigt vet om det ryms i pris ramen skulle jag satsa på en stor central, plc enheten och endast extra dosor till ev lågströs tryckknappar ( en vid ytterdörren ,en vid sängen, en centralt i huset kanske+ där du sjäv tycker )
Lägg några extra rör från central till ev garage ,ytterbel och markiser så kan du dra in styrkablar senare , man vet aldrig om vad dyker upp med tiden

Till en början endast använda klockan i plc´n till ytterbel

Lycka till med husplanerna det kommer bli hur kul som helst...............

Mvh b2b2 Elektriker
 
Z-Wave verkar vara en intressant standard om man köper europeiska grejor och Merten har ett ganska komplett sortiment, tyvärr saknas ljussensor men det kanske finns någon tillverkare som har och då ska det gå att koppla ihop.
http://www.smarthus.info/index.php?cPath=1_46_115
 
b2b2
Visst blir kabeldragningen som ett stjärnnät, va? Eller delar t.ex. alla uttagen i ett rum på samma rör till centralen och belysningen i rummet delar på ett rör?
Försöker få mig en bild av hur det ser ut...
Hur gör man om man sitter med ett osmart hus och vill få det lite klyftigare i efterhand?
 
Hej perkele.

Nää stjärnnät vill jag inte kalla det , det klart med en del lågspännings knappar blir som stjärnnät möjligen men annars gör jag rör installationen vanligt .
Skillnaden är att jag drar extra "tändtrådar" till varje grupp , kopplar detta över ett relä som i sin tur styrs från en PLC i centralen
Varje gruppsäkring delas upp på 2 styrda reläuttgångar och en direktfas som plintas av i centralen

Det går utmärkt att bygga in det i ett gammalt hus om man sätter en större central med plats för utrustningen och lite plint.
Drar i lite nya "tändtrådar" i befintliga rör .
Det som kan ställa till det lite är lågspännings tryckknapparna som måste fram men ska man ha en vid ytterdörren och en vid sängen kanske så går det ju oftast att hitta en lämplig kabelväg dit .
Befintliga hus har ju sina begränsningar om man inte vill riva ner alla väggar och göra om .
Själv bor jag i ett gammalt hus från tidigt 70 tal och där har det inte blivigt nått "smart" alls ännu ,men det kommer att bli när tiden finns..
 
Hej b2b2!

Det låter ju som om det inte behöver bli så blodigt iallafall.
När jag hör "smarta hus" tänker jag osökt på IHC system som kostar hundratusentals kronor extra.

Vad det gäller programmeringen klarar jag nog en del själv, gör det lite på jobbet och är envis...

Tusen tack för dina prisuppgifter, självklart förstår jag att det endast är grova uppskattningar och att det kan skija mycket mellan olika hus men det är bra att ha något att gå på när man ska göra upphandlingen!

Finns det någon PLC du föredrar framför dom andra?

Ha det!

/Henrik
 
Hej Henrik T

Det spelar nog ingen roll vilket plc du väljer , själv har både programmerat seimens logo ,mitsubischi ,moller easy
ingen större skillnad välj bara något märke av dessa eller någon annan stor tilverkare så finns det alltid möjligheter att hitta senaste versionen av programvara.
Smaksak helt enkelt
Rent digitala (troligtvis det enda du behöver använda) programmeringar föredrar jag mitsubishi av ren vana, tror att priset är samma fast någon mer utgång om jag kommer ihåg rätt.
Men när jag har vissa analoga(regulatorer mindre tryckstyrningar mm) funktioner använder jag Logon eftersom jag en gång lärt mig hur man programmerar dessa så det funkar på denna modell.

Du kommer fixa detta ,det är inte så krångligt som det låter .
Lycka till b2b2
 
NU har jag hittat det jag sökte.
Nyligen släppte NEXA på marknaden en ljussensor som ger en signal när det ljusnar och en annan signal när det mörknar. När jag kombinerar ljussensorn med fjärrkontrollen med timer, får jag lamporna att tändas när det skymmer och att släckas på den tid som ställts in på timern.
På vinterhalvåret kan jag få timern att tända lampan på morgonen och skymningsreläet till att släcka lampan när det ljusnar.

Man kan också slå till och från lampan med den lilla fjärrkontroll som medföljer 2-packen. Det handlar endast om att programmera rätt.
 
Har precis en sån anläggning med Siemens Logo som beskrivs. merkostnad bedömt till ca 10000-15000kr men då styr vi ganska många grupper och har en utökningsmodul. Är det nyinstallation tycker jag inte att det är något att tveka på. Hyfsat smart system till vettig kostnad.
 
Det NEXA-paketet jag köpte kostade 773 kronor på Jula.
"Systemen" är inte jämförbara. Fördelen med NEXA är att det går att införa i gamla hus/lägenheter. När man flyttar tar man det med sig.
 
Köp er ett gäng Nexa brytare, en telldus tellstick som ni kopplar in i datorn, och därefter laddar ni hem programmet nexasunrise. Billigare och enklare tror jag inte det kan bli.
 
Det verkar väl inte vettigt att he en dator påslagen dygnet runt. Hur många watt drar den? 200?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.