100 000 kr per hektar skog är någon slags riktlinje jag hört där jag bor. Så skogspriser för säg 2000 m2 skulle ju vara 20 000 kr.

Frågan är ju mest hur ni hanterar kostnaden och risken med lantmäteriet. Dvs. att ni drar på er en faktura på 70 000 kr och ett NEJ.
 
  • Gilla
Rejäl
  • Laddar…
Skulle det vara möjligt att kringgå lantmäterikostnaden genom att betala en granne för servitut på ett skogsområde för ved?
 
Att bara föra över en del av grannens fastighet till er skulle ske genom fastighetsreglering hos Lantmäteriet. En sådan brukar vara enklare och kosta lite mindre än en avstyckning. För att faktiskt få nyttja marken som ni vill och ha rådighet över den är det helt klart bäst att ni går den vägen.

Du skriver inget om hur stor er fastighet är, eller om storleken på grannens fastighet. En bostadsfastighet på landsbygden kan göras större tex om man vill lägga till mark för vedhämtning, men den kan inte bli alldeles för stor (och den får i regel inte hamna innanför strandskyddet, om det finns hav, sjöar eller vattendrag nära). Areal av mark för vedtag bör även vara rimlig för ändamålet, tex behövs inte lika mycket skogsmark om huset/husen värms upp med annan huvudsaklig energikälla och ni främst vill ha en mysig kvällsbrasa ibland. Det har även betydelse hur åtgärden påverkar grannens fastighet - om den blir mindre lämplig som självständig skogsfastighet eller ej. Om marköverföringen leder till att det blir svårt att bedriva ett lönsamt skogsbruk på grannens fastighet är det tveksamt att överföringen får ske. Men om grannens fastighet redan är för liten så är chanserna större, eller om den är väldigt stor och marken ni vill köpa därför är oväsentlig.

Priset på skogsmark varierar (liksom annan typ av mark) över landet, så titta på statistik över skogsmarkspriser i er del av landet. Skogen har olika värde tex beroende på hur produktiv den är, vilket är olika i norr och i söder (bonitet, läs mer hos tex Skogsstyrelsen). Vill man grotta ner sig i det teoretiska kring värdering så kan man läsa på om fastighetsvärdering, tex googla på råmark och förädlingsprocessen.

Ni ska nog förvänta er att få betala ett högre pris för marken än skogsmarksvärdet. Hur mycket mer är svårt att gissa sig till. Är den aktuella marken den enda lämpliga för grannen att sälja om det ska byggas bostäder? Om den skulle säljas för det ändamålet, hur skiljer sig den vinsten för grannen mot om h*n säljer till er?

Försök räkna, pejla läget med grannen, prata med Lantmäteriet (gå till närmsta kontor och be att få prata med en lantmätare).
 
Det är förstås helt och hållet en förhandlingsfråga. Grannen behöver pengar till att bygga någonting på annan ort. Då är ett pris baserat på ett lågt skogsmarksvärde inte relevant. Grannen har ju fortfarande möjlighet att gå igenom krånglet att söka förhandsbesked och sedan sälja tomten mycket dyrare än till skogsmarksvärdet. För att få fram ett rimligt pris får man alltså utgå från en tomt med förhandsbesked minus kostnad och tid för att söka förhandsbeskedet minus en rimlig riskpremie om det nu skulle finnas en risk att förhandsbeskedet inte går igenom.

Steg ett bör alltså vara att kontakta kommunen med frågan om de tror att ett förhandsbesked skulle kunna gå igenom eller inte.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.