Ska lägga klinker i källaren på oisolerad bottenplatta. Huset är dränerat men kommer förstås en hel del fukt från marken upp genom betonggolvet. Hade tänkt att det är klokt med små plattor och mycket fog för god diffusion. Men funderar på vad som egentligen kan gå snett med större plattor? Om man kör fix och fog för typ utomhusbruk borde det väl inte spela någon roll? Vad tror ni?
 
Tror inte det är så stort problem, dels är inte klinkerplattorna helt diffussionstäta, dels sprids fukten ut i fixen de ligger fästa i (oftast är det lite luft i pga fixkammen så det är inte 100 % vidhäftning).
 
  • Gilla
Elsbth
  • Laddar…
P
Finns väl en ngt större teoretisk risk att ju större en platta är desto större chans att färre fogar ger mindre avdunstning av den fukt som kommer upp genom plattat och blir det för blött så kan det börja komma påväxt i fog och under plattor.

Sen är det klart att kör man 22x22cm plattor eller 30x30 så kvittar det nog men börjar man gå på såna där 50x70 plattor så blir det betydligt färre fogar att låta fukten dunsta upp genom

Sen ska man ju komma ihåg att det är svårare i gamla sneda krokiga ytor att fuska bort det ju större plattor man kör med.. färre fogar gör det mer synligt och lättare att ögat tycker det ser snett och krokigt ut..

Sen är det ju olika hur mycket fukt man har som trycker på underifrån även om huset är nydränerat men gammalt och saknar grus och dränering under plattan
 
  • Gilla
Elsbth och 1 till
  • Laddar…
Jag la 20x20 (kanske nåågot större) i hela den gamla odränerade källaren och det blev verkligen ett lyft. Höjde definitivt försäljningspriset 10 år senare.
 
  • Gilla
Elsbth
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.