Tidigare i höst monterade jag en extern fläkt från Östberg på taket i samband med min köksrenovering. Anslutningskabeln till denna består i 3 trådar, fas/nolla/jord. När jag idag öppnade lådan med min nya Siemens-fläkt såg jag till min fasa att styrkabeln från fläktkåpan till den externa fläkten är en flat kontakt med 6 runda kontaktbleck, 3 röda och 3 svarta. Om man läser på Siemens hemsida kan man se att deras externa fläkt är utrustad med just motsvarande kontakt. Frågan är ...hur kopplar jag ihop dessa prylar ? Går det överhuvudtaget eller måste jag köpa en ny extern fläkt som har denna anslutning. Jag trodde alla externa fläktar var anpassade att koppla till vilken fläktkåpa som helst.

Läser man på Österbergs hemsida står det att fläkthastigheten styrs genom att spänningen höjs resp sänks. Från fläktkåpan gissar jag att de olika stiften sänder ut spänning beroende på vilken knapp man har tyckt in på kåpan.

Hur gör jag ? Hilfe !
 
  • kontakt.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Om du kan tala om modellnummer på Östbergs respektive Siemensfläkten - eller ännu bättre scanna in eventuellt schema i installationsmanualen blir det lättare att hjälpa dig. Men en gissning (totalt taget ur luften baserat på vad du skrivit) är följande:
Östberg har ett system där varvtalsregulatorn för den externa fläkten (någon elektronik som reglerar spänning beroende på önskat varvta), sitter i kökskåpan. Så när du vrider reglaget till halvfart skickar kökskåpan upp 110V genom kabeln till vinden.

På Siemens skulle det kunna vara så att kökskåpan skickar upp 230V till takfläkten, samt en styrsignal med låg spänning kanske 1-10V. I Siemens takfläkt sitter det elektronik som baserat på hur hög spänning styrsignalen har varierar varvtalet på fläkten.

Detta är som sagt bara en gissning, men om den är korrekt innebär det att du inte har någon regulator för fläkthastigheten på externa fläkten varken uppe eller nere, du måste isåfall byta ut en av apparaterna så du får båda av samma märke. Hade du haft tvärtom så det var regulator både i köket och på taket kunde man kopplat förbi den ena.

Kan det vara så att om man kollar på priser så är Östbergs externa fläktar billigare än Siemens, medan Siemens är billigare på kökskåporna? Bara en teori :D
 
Mycket riktigt.....ringde Siemens idag och fick klart besked att det gick inte att koppla in en externs fläkt av annat märke till min fläktkåpa. Case closed !

Så nu får man köpa en enligt spec:arna exakt samma takfläkt fast istället för 1500 kr så måste jag punga upp med 8500 kr för en ny. Sen är ju frågan vad jag ska göra med den första ?

Roligt att ÅF inte informerade om denna lilla sak när jag köpte fläktkåpan.

Jaja....det blir desto mindre julklappar att köpa då pengarna går till annat.
 
Om du vill trixa själv så går det ju rätt mycket styrelektronik på 7000, kanske ett alternativ att dona lite själv eller be en elfirma om hjälp? Att punga ut 7000kr i "onödan" suger ju vansinnigt mycket...
 
Tråkigt för dig att jag hade rätt i detta fall.... Om du kan mäta upp vilka spänningar som finns i kabeln på siemenskåpan vid olika inställningar är det inte omöjligt att det går att leta reda på en färdig styrning för nån tusenlapp som utifrån detta kan ge en spänningr från 0-230V till din externa fläkt.
 
Köp en ny takfläkt istället?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.