"Det är viktigt att slamavskiljaren är typgodkänd. Om du leder blandat avloppsvatten till slamavskiljaren måste du ha en slamavskiljare som är godkänd för BDT+ KL-vatten. Tidigare innebar det oftast en trekammarbrunn, men nu finns moderna slamavskiljare som är uppbyggda på ett annat sätt och har lika bra eller bättre slamavskiljningsfunktion jämfört med konventionella trekammarbrunnar. Om endast BDT-vatten går till slamavskiljaren räcker det i de flesta fall med en tvåkammarbrunn.

OBS! Olika krav på slamavskiljare kan gälla i olika kommuner. Kontrollera vad som gäller i din kommun"
Källa:http://www.avloppsguiden.se

Kolla länken för mer information. Viktigt att kolla om kommunen har några speciella krav för enskilda avlopp i ditt område. Kan innebära stora kostnader.
//Frank
 
Man (kommunen) kräver en rening som är bättre än den som tidigare uppnåtts med trekammarbrunn för blandat avlopp (toalett+BDT) eller tvåkammarbrunn för enbart BDT. Man behöver efter slamavskiljaren ha någon form av infiltration, en luftad markbädd där bla bakteriell nedbrytning av kväve, syreförbrukande ämnen sker, fosforbindande material kan också läggas in i bädden.

Att anlägga nytt avlopp kräver ju tillstånd, äldre anläggningar ska ju uppfylla moderna krav och åtgärdas inom en viss tid efter inspektion om så krävs.

Kommunen har den lite diffusa uppgiften att tal vilka krav man ställer på anläggningen: reduktion av organiskt mtrl, kväve, fosfor och smittspridande ämnen, (men inte hur det ska gå till). Det är fastighetsägarens sak att hitta lämplig lösning.

Den lösning som är garanterat smartast (billigast, mest miljövänlig) är en urinseparerande torrtoalett (tex separett), det enda som behöver renas är BDT-vattnet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.