Hej! Vi planerar en köksrenovering första gången och nu försöker jag förstå mig på hur vi kan hantera elen. (självklart skall elektrikern göra jobbet men förstå för att kunna planera.

Fläkt och driver till bänkbelysning: (se bild 1)
Ett befintligt eluttag finns där fläktskåp kommer sitta. I detta skåp tänker jag att jag sätter driver till bänkbelysningen. låter detta rimligt?

Eluttag: (se bild 2)
1. Vi kommer bygga ett Ikeakök och om jag förstått det rätt kan man dra EKLK bakom överskåpen och ner till hörnboxarna?. vad tror ni om det?
2. Vi kommer ha ca 90mm tomrum till vänster om öveskåpen - Är det rimligt att fälla in några infällda utag i täcksidan här? Här kommer kaffebrygga och andra saker som inte kopplas in och ur stå.
 
  • Elektrisk ritning av kökslayout, med mått, eluttag, och installationsdetaljer för belysning och utrustning.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Teknisk ritning av elektrisk installation med uttag och kopplingsboxar markerade.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
BirgitS
1. Ja, det är nog vanligt.

2. Du kan nog inte ta ström till alla uttag från samma grupp (säkring) för en kaffebryggare kan dra 10 A periodvis och då vill man inte ha något annat på den gruppen. Så elektrikern bör nog komma och dra fram fler grupper, hen kan då också hjälpa dig att se hur uttagen placeras på bästa sätt. Jag vet inte om en dosa kommer att rymmas bakom täcksidan.
 
Jag har satt bänkbelysning på samma säkring som bänkuttag. När tex stavmixern eller kaffekvarn används blinkar lamporna till pga spänningsfall när motorn drar igång. Andra maskiner som elvisp, hushålsassistent mm ger inte denna effekt.
Inget stort problem, men det vore bättre om problemet inte fanns, dvs koppla bänkuttagen på en egen säkring/säkringar beroende på behov.
 
D
Du vill ha egna grupper för
1. DM
2. Spis (el häll/ugn)
3. Kyl+frys
4. Mikro + fläkt
5-6(-7). Minst två grupper för uttag till tillfälliga förbrukare, helst tre. Inte mer än två uttag per grupp i varje fall.
Belysning kan helst ha egen grupp annars låt den vara med på ett hörn i någon av dessa grupper, gärna den med de uttag du tror att du kommer att använda minst.
 
Vi har drivern till belysningen just i fläktskåpet såsom du tänker dig. Det funkar, men det blev fult och omöjligt att sätta in hyllor ens med utskärning för fläktröret. Dessutom sågade någon som en femåring när dom sågade ut hål i ryggskivan för alla elkopplingar. Vad det lider ska vi snickra ihop en täckskiva att sätta inne i skåpet så att vi slipper se eländet och så att vi kan sätta in åtminstone en liten bit hylla.

Vår elektriker drog fram egna grupper till alla hörnboxar. Micron, diskmaskinen och kyl/frys har såklart också egna. Riktigt skönt! Och gödsla med uttag, man kan aldrig ha för många! Rätt vad det är har råkar du ha våffelkalas och vill ha våffeljärn, kaffekokare och vattenkokare inkopplade samtidigt som du vispar grädde till våfflorna. Då vill du ha många uttag och på olika säkringar. Att smälla en säkring mitt under kalaset för att någon slog igång vattenkokaren och våffeljärnet samtidigt är bara kul första gången, speciellt om det är samma säkring som taklampan. Tro mig, jag har provat i ett tidigare kök. ”Just ja, det var därför vi inte brukar sätta vattenkokaren på det uttaget” 😄

Varför inte ha även det vänstraste uttaget också som hörnbox istället för på väggen? De är väldigt praktiska och bekväma att komma åt. Någon gång ibland kopplar man ju ur kaffebryggaren också. Dessutom vill du ha ett fritt uttag där med, man kan som sagt aldrig ha för många 🙂
 
Antar att kommunen inte är inblandad? Tänker typ bygglov, är väl "bara" könsbyte?
Annars är det ju det där med avställningsyta från ugnen.. Vissa kommuner kan ju vara jävulskt gnälliga med det..
 
Se till att uttagen vid bänken antingen får varsin säkring eller om du sätter dem på en 16A säkring. Annars går säkringen när du kör våffeljärnet samtidigt som du vispar grädde.
 
Koppla belysning eller köksfäkten på samma säkring som frysen. Då upptäcks direkt om frysen står still på grund av ett fel och säkringen gått. Kylen är det inte så viktigt med.
 
Tack för alla kommentarer.

Belysning, fläkt och kyl/frys går idag på en 10a säkring och har inte varit något bekymmer. Antar att vi fortsätter med om det inte är helt tokigt av någon anledning.

En sista fråga: Idag har vi perilex utag till spisen. Det är 5 kablar anslutna till uttaget och det är säkrat med 3x16 ampere. Om jag förstått det rätt kan man då installera ett rotutag för att köra häll + ugn. Har jag fattat det rätt?
 
  • Etikett för gruppcentral med säkringars namn och strömbelastning, numrerad lista, plastficka på vägg.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Öppen elektrisk vägguttag utan kåpa med synliga kablar och anslutningar på en vit vägg.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
nikasp
Jag skulle hoppa över hörnboxar och sätta vanliga uttag platt mot väggen. Gjorde det på elektrikerns förslag i tvättstugan där vi har satt Ikea Metod och de uttagen är klart enklare att hantera tycker jag. Dvs. enklare att se och att koppla i och ur saker i. Har en box i köket där vi kopplar in stavmixer och mobilladdare mm frekvent, litet men ändå störningsmoment.
 
  • Gilla
datja och 2 till
  • Laddar…
BirgitS
F filip delvert skrev:
En sista fråga: Idag har vi perilex utag till spisen. Det är 5 kablar anslutna till uttaget och det är säkrat med 3x16 ampere. Om jag förstått det rätt kan man då installera ett rotutag för att köra häll + ugn. Har jag fattat det rätt?
En elektriker kan dra vidare en av faserna i Perilex-uttaget till ett vägguttag som man stoppar in ugnens stickpropp i.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.