Törs man ha elverktyg, t ex kap- och gersåg, stående i ett kallt förråd hela vintern (men med väggar och tak)? Eller måste man ta in den i det torra och varma huset?
 
Risk att det kondenserar på dem och de rostar.
 
W
Har alltid haft min prylar i ett kallt föråd. No Problemas. Men det är dock inte specielt fuktigt där. Har inte sett någon påverkan på en enda grej.
 
jag har mina verktyg i kallt föråd och dom fungerar utmärkt. Svärfar har väl haft sina verktyg i kallt föråd i åtminstone 20 år och dom fungerar bra.
 
Jag hade min kap/gersåg stående i carporten under tak en månad förra vintern och den rostade på både klingan och sliden. :(
 
Visst är det kul när man får dubbla budskap. Man blir inte ett dugg klokare.

Det spelar nog stor roll hur det där kallförrådet ser ut. Jag hämtade nyligen en svarv som stått i ett uthus, ett ganska dragigt sådant. Den var rejält rostig. Å andra sidan har jag en friggebod, som är isolerad och tät, fast ouppvärmd. Verktygen i den är hur fina som helst.

Så du får nog undersöka hur det blir med kondens etc i just ditt förråd.
 
Mikael_L
Rost uppstår vid tillräckligt hög rH, vad som är tillräckligt hög verkar det finnas lite olika åsikter om, se nedanstående länkar. Men rH under 60% verkar vara hyfsat tryggt.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Rost
http://www.conservator.se/industri_fastighet/avfuktning_lager_och_processer
http://www.lfs-web.se/energi+spar+tips.pdf

Högt rH får man då temperaturen på luften faller utan att luften kan göra sig av med vatteninnehållet (slutna utrymmen). Ex, om du har 50% rH i 18°C, och temperaturen faller till 10°C utan att något vatten ventileras bort eller torkas ut så kommer rH vara 98% vid 10°.

http://www.lfs-web.se/index.htm?fukt.htm

Kan en sån där burk, "torrbollen" fungera? Är det någon som vet hur mycket dom sänker rH ?
 
Verktyg som ligger i helt oisolerade och ouppvämda lokaler rostar såsmåningom. När temperaturen faller så kan det bli väldigt fuktigt.

Om man vill hålla torrt i ett kallförråd så kan man tex ställa in ett litet värmeelement . Utrymmet behöver inte vara varmt, det räcker bra om det är några grader varmare än utanför. Att bara isolera utrymmmet hjälper också eftersom det gör att temperaturvariationerna inte blir lika snabba. (Det får naturligtvis inte blir helt tätt utan måste vara ventilerat.) Ett billigt trick för små verktyg och maskiner är att lägga vektygen i ett gammalt kylskåp som man värmer med en glödlampa, 25W-40W räcker säkert.
 
Alla mina verktyg förvaras i bilens kalla skåp, och även om en del saker aldrig används under den kalla delen av året så har jag aldrig haft problem med rost. Det kanske beror på den lilla temperaturskillnaden som Eld skriver om?
 
Mikael_L
Med torrbollen verkar det bli rätt hyfsat torrt. rH 20% - 40%, rent teoretiskt. Men det är ju inte säkert att bollens torkande effekt sträcker sig ut i alla hörn av lokalen, inte så snabbt iaf.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Hygroskopisk

Vill man tillverka en egen torrboll, större och billigare så:
Köper man kalciumklorid CaCl i större säck på t.ex. granngården (Har inte kollat själv att dom har, men läst)
Sätter ett större plastdurkslag över en 10-litershink.
Lägger en gammal utjänt t-shirt i durkslaget.
Fyller på med salt.

Sen läste jag också att man sen till sommaren kan torka upp vätskan när det kommer några varma soliga kalasdagar, förpacka sen det torkade saltet lufttätt till nästa vinter.

Kolla även denna:
http://homepage.mac.com/saving.spaces/.Public/Exarbete SBUFsamdrag.pdf
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.