Hej,
vi har en grundvärme i stugan på runt 15 grader.
Vi värmer för närvarande endast med El-element (med termostat).
Vi har även en vattenvärmeslang på gång (från pumphuset till stugan).

Min fråga är, vad är det mest effektiva (lägsta kostnaden) att har en grundvärme nu på vinter.
Det finns permanent installerade EL-element, ytterligare oljefyllda radiatorer. Vi har även en värmepump/AC fast installerad.

Vad är eran erfarenheter?

//Heiko
 
Luftvärmepumpen ger utväxling.
Är det kallt så sjunker effektiviteten, men den blir inte sämre än direktverkande el.
 
  • Gilla
SågspånPappspikEternit
  • Laddar…
Har du redan en värmepump så ska du självklart använda den. Elementen är tre gånger dyrare.
 
Undersök om luftvärmepumpen har läge för underhållsvärme runt 8 - 10 grader. Det ger väldigt låg energiförbrukning. Sedan kan el-radiatorernas termostater stå på 5 grader som backup om något skulle hända med luftvärmepumpen.
 
  • Gilla
Heiko Philipp och 1 till
  • Laddar…
Som redan sagt använd LLVP som den huvudsakliga värmekällan och elelementen som stödvärme vid starkare kyla genom att dess termostater är satt en bit lägre temperatur.

Man behöver ofta sätta ned elelementen ganska många grader under den på LLVP satta temperaturen på termostaten för att de inte skall ändå skall slå på och av sig i korta perioder beroende på hur deras termostater är designade, då de är ofta designades som pulsvidds-modulering där det kan vara över 5 graders spann från att de börja köra korta pulser värme till att de går för fullt utan att stänga av sig.

Är det centralstyrd termostat för elementen så kan de sättas lite närmare LLVP:s börvärde, alternativt om det är stickproppsanslutna elelement att använda separat elektronisk termostat med snävare intervall liknande någon eller flera av de som finns på https://www.clasohlson.com/se/El/Klimat-&-värme/Termostater-&-hygrostater/c/1331

befintliga mekaniska bimetall-termostater i elelement är rätt allmänt ganska dåliga på att hålla temperaturerna snävt och också blir allt mer slitna med tiden.


---

När det gäller LLVP/AC så är det förvånansvärt många modeller man inte kan sänka ned temperaturen tillräckligt lågt och och de som brukar kunna ställas i 10 grader C varmhållning eller kan ställas ned till 10 grader C steglöst är oftast de LLVP som är tänkt för just användning på fritidshus, garage/verkstad etc. medans modeller, ofta lite högre effektnivå, för permanentbostäder ofta inte har det läget utan kanske har som lägst 18-15 grader C och ibland har economic-läge som lurar ned till runt 15 - 13 grader C som lägst temperatur.

Med andra ord tänker man ha varmhållningsläge @ 10 grader C i tex. fritidshus så är det jättenoga att kolla sådan i samband med LLVP-köp och det är inte alltid så lätt att hitta den informationen heller när man tittar på modellutbudet.
 
  • Gilla
Heiko Philipp
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.