Regeringen och Sd har begått debattartikel om strandskyddslättnader (säkert bakom inloggning på SvD).

Det verkar vara flera spår på gång, dels förenklingar för kommunerna att undanta hela områden, dels undantagande av mindre sjöar (<1 ha) och vattendrag (<2 meters bredd) och dammar och andra efter 1975 människoskapade vatten.

De senare sakerna är redan utredda av den förra regeringen och borde gå att få till relativt snabbt, även om den förra regeringens (mindre långtgående) förslag föll i riksdagen.

Den första delen (med större kommunal påverkan) kan väl tänkas utvecklas till friare LiS-regler (Landsbygdsutveckling i strandnära lägen).
 
  • Gilla
mikethebik
  • Laddar…
Positivt! Vi behöver verkligen en lättnad av strandskyddet och ett större självbestämmande för kommunerna. En uppsida borde dessutom bli en minskad administration för både kommuner och länsstyrelser. Idag är det långa utredningstider dispenser, överklaganden etc.
 
  • Gilla
mikethebik och 1 till
  • Laddar…
Det är ett oskick att många Länsstyrelser har lagt 300 m strandskydd inom många områden.
Hoppas att man återgår till 100 m samt friare möjlighet till dispens
 
Har ju varit kritik att detta beslut är för "de rika". Men "de rika" har redan idag råd att köpa hus vid vatten. Utbud och efterfrågan. Större utbud kommer leda till lägre priser för fastigheter vid vatten. Det borde väl även vänsterpartiet gilla?
 
  • Gilla
Myckling och 4 till
  • Laddar…
Claes Sörmland
Låter helt okontroversiellt. Kör!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.