Under senaste veckan och troligtvis längre tid än så, exporterar vi till Polen trots att elpriserna är mycket lägre i Polen. Hur kan det komma sig? I en normalt fungerande marknad så är det samma eller högre pris mellan de olika snitten dit man exporterar. Svenska kraftnät tar då ut mellanskillnaden i flaskhals-avgifter mellan snitten. Just nu exporterar vi 400 MW till Polen men priset i Polen är 200 EUR/MWh lägre än i Sverige. 182 mot 384 EUR/MWh. Innebär det att SVK betalar 80 000 EUR/timme eller nästan 1 MSEK/timme för att vi ska exportera till Polen och skapa en brist i Sverige?

Om det vore en fungerande marknad skulle vi naturligtvis importera "billig" el från Polen via Swepol-länken, inte exportera...

Karta över Europa visar elpriser per region för ett specifikt datum.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Karta med siffer- och eurosymbolmarkeringar, möjligtvis energipriser eller -handelsdata vid en specifik tidpunkt.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
mrPersson67 och 3 till
  • Laddar…
Intressant. Kan det ha varit under kort tid för att produktionen ändrat sig oplanerat efter handeln? Har du sett om det hänt igen under året som gått?
 
Någon i Polen har väl köpt svensk el på ett långt kontrakt helt enkelt. Vad priset sedan är på marknaden spelar ingen roll.
 
Polen har en något unik position. På grund av att de har ganska dålig koppling mot omvärlden så ha de fått ett undantag. Jag förutsätter att det är tillfälligt under ”elkrisen”. De måste hålla nätet öppet för transit, men deltar inte i marknaden på samma sätt som resten av nätet. Elen exporteras således sannolikt på en annan anslutning.
 
  • Gilla
Perplexus
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.