Hallojsan, jag vill bygga mig en stekhäll där jag kapar ett oljefat på längden och lägger i gasol som värmer upp en plåt.

Det största problemet jag har är att jag inte vet vilken metal jag ska använda. Här är mina frågor
1 hur tjockt bör det vara. 4mm?
2 vilken typ? vill helst ha rostfritt men det blir väll svårare och svetsa och garanterat dyrare
3 låt oss sig att jag väljer rostfritt. Vilken sort ska man ha?
4 om jag väljer vanligt stål(vill ha liknande egenskaper som kolstål). Vilken sort ska man ha? S235jr?

Vill såklart inte att det ska vara giftigt heller. Hoppas att någon besitter dessa kunskaper. Tack i förhand!
 
Alvin Karlsson Alvin Karlsson skrev:
Hallojsan, jag vill bygga mig en stekhäll där jag kapar ett oljefat på längden och lägger i gasol som värmer upp en plåt.

Det största problemet jag har är att jag inte vet vilken metal jag ska använda. Här är mina frågor
1 hur tjockt bör det vara. 4mm?
2 vilken typ? vill helst ha rostfritt men det blir väll svårare och svetsa och garanterat dyrare
3 låt oss sig att jag väljer rostfritt. Vilken sort ska man ha?
4 om jag väljer vanligt stål(vill ha liknande egenskaper som kolstål). Vilken sort ska man ha? S235jr?

Vill såklart inte att det ska vara giftigt heller. Hoppas att någon besitter dessa kunskaper. Tack i förhand!
Domex355, 6-8mm.

Många av pizzastålen du kan köpa är tillverkade av det.
 
  • Gilla
Alvin Karlsson
  • Laddar…
Rostfritt är inga problem att svetsa. Men jag skulle nog inte valt det. När det gäller tjockleken är det nästan bättre ju tjockare det är. Rekommendationen på 6-8mm är nog bra.
 
  • Gilla
Alvin Karlsson
  • Laddar…
Hej.

Jag säljer stål, tyvärr inte för det ändamålet, kan därför inte tala om för dig vad du skall välja. Men om du får för dig att välja ett S235 stål, oavsett slagseghet, så måste du ta hänsyn till att detta är ett varmvalsat stål, vartfall i de tjocklekar du nämner. Varmvalsade stål har ett glödskal, vid temperaturförändringar kommer glödskalet lossna och hamna i maten. Alltså om du väljer ett S235, leta då efter något som har ett tillägg i benämningen Betad. Eller tilläggskrav S235 B+O. Betad och anoljad. Betad plåt är utan glödskal och anoljningen, den är troligen lättare att få bort än glödskalet.

Lycka till
 
  • Gilla
Alvin Karlsson och 1 till
  • Laddar…
Roffe K Roffe K skrev:
Hej.

Jag säljer stål, tyvärr inte för det ändamålet, kan därför inte tala om för dig vad du skall välja. Men om du får för dig att välja ett S235 stål, oavsett slagseghet, så måste du ta hänsyn till att detta är ett varmvalsat stål, vartfall i de tjocklekar du nämner. Varmvalsade stål har ett glödskal, vid temperaturförändringar kommer glödskalet lossna och hamna i maten. Alltså om du väljer ett S235, leta då efter något som har ett tillägg i benämningen Betad. Eller tilläggskrav S235 B+O. Betad och anoljad. Betad plåt är utan glödskal och anoljningen, den är troligen lättare att få bort än glödskalet.

Lycka till
Tack för bra information. Vad innebär anoljad?
 
FredrikR FredrikR skrev:
Domex355, 6-8mm.

Många av pizzastålen du kan köpa är tillverkade av det.
Är genuint nyfiken på varför du anser att just 355 skulle vara bättre för ändamålet, än ex 235. Sen funderar jag på Domex, varför? inom kategorin Domex355 finns flera sorter, några av dem tom inte formfasta över 580 grader. Nu vet jag inte vad en stekhäll genererar, men tycker att ursprungsfrågan var intressant och ditt svar förbryllande 🤔
 
Alvin Karlsson Alvin Karlsson skrev:
Tack för bra information. Vad innebär anoljad?
Hej
Att ett tunt lager olja lagts på plåten, i syfte att förhindra ytrost.
 
  • Gilla
Alvin Karlsson
  • Laddar…
Roffe K Roffe K skrev:
Är genuint nyfiken på varför du anser att just 355 skulle vara bättre för ändamålet, än ex 235. Sen funderar jag på Domex, varför? inom kategorin Domex355 finns flera sorter, några av dem tom inte formfasta över 580 grader. Nu vet jag inte vad en stekhäll genererar, men tycker att ursprungsfrågan var intressant och ditt svar förbryllande 🤔
Det blir inte varmare än 400. Siktar på runt 200-300
 
Roffe K Roffe K skrev:
Är genuint nyfiken på varför du anser att just 355 skulle vara bättre för ändamålet, än ex 235. Sen funderar jag på Domex, varför? inom kategorin Domex355 finns flera sorter, några av dem tom inte formfasta över 580 grader. Nu vet jag inte vad en stekhäll genererar, men tycker att ursprungsfrågan var intressant och ditt svar förbryllande 🤔
Jag gjorde det enkelt och drog till med stålsort jag hade i bakhuvudet och vet att andra gjort pizzastål av.
Temperaturerna du nämner låter som en del över matlagnings temp.
Jag jobbar med underhåll mot både betlinje och kallvalsverk. 👍
 
  • Gilla
Roffe K
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.