Avloppet i köket började läcka, gamla gjutjärnsrör. Så nu är 1/4 av köksgolvet öppnat och torkar genom försäkringens försorg. 15 kvm kök.

Nerifrån räknat är krypgrund (som nu är rensad från hyvelspån m.m. när det gick lätt att få upp), asfaboard, reglar/isolering ca 20-25 cm och ovanpå det ett plankgolv. Lasagnen med 5-6 olika plastmattor och korkmattor som låg under parketten är borttaget. Hus från 1930.

Min fråga är, hur mycket ytterligare är värt att fixa med golvet?

Asfaboarden säckar betänkligt bitvis och man kan anta att isoleringen sjunkit lite. Behöver båda åtgärdas? Vad har man istället för asfaboard nu för tiden? Är det bättre att bara rycka resten av 35 mm grangolvet, byta isoleringen uppifrån och sedan på med golvspån?

De ursprungliga reglarna verkar ha sett bättre dagar, men har stärkts upp. Troligen i samband med det som asfaboard och isolering fixades underifrån (vilket slit!), men kan inte riktigt placera det i tid.

Läckan kom väl knappast som en välkommen överraskning så här innan jul och med en fru på gränsen till utbränd finns inte supermycket tid eller energi. Samtidigt vill jag inte vara dumsnål och golvet är rätt dragigt nu när alla tätande plastmattor är borta.

Har ni några tips hur jag ska tänka (och övertyga frun)?
 
Renovering pågår, kök utan skåp, exponerade rör, isolering på golvet, verktyg och sopor synliga.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

De två första facken är öppnade.
 
Vi renoverar rum för rum i vårat hus och har i samband med det även tagit bort allt gammalt material och ersatt med nytt och fräscht. Främst för att isoleringen är halvt uppäten av möss och fullt med musavföring. Kostar så pass lite och är enkelt att det är värt det.

I botten har vi lagt trossbottenskivor, tejpat med åldersbeståndig tejp i alla skarvar för att få bort drag och fyllt på med isolering. Hamna4 väl på ett par hundra per kvadrat i materialkostnad. I de fall reglarna varit kassa har vi bara förstärkt med nya. Högst upp har vi lagt på nya golvspånskivor. Blir tätt och dragfritt bara man är noga.

Den som byggt vårat hus har också fuskat en hel del, isoleringen kan knappast ha lagts ut ordentligt och golvspånskivorna har inte limmats, så golvet knakar när man går på det.

Vi tycker att det är väl värt pengarna och arbetet, känns mycket fräschare!
 
  • Gilla
Genomklok och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.