WaldenWoods WaldenWoods skrev:
Hm... då har jag kanske missförstått vad Domovea är. Eftersom det är en DIN-monterad pryl som levereras från i sammanhanget väletablerade Hager och har KNX-logga på sig tog jag för givet att den är KNX-certifierad.
Domovea är en "riktig" KNX-server. :)

//Patrik
 
  • Gilla
WaldenWoods
  • Laddar…
WaldenWoods WaldenWoods skrev:
Hm... då har jag kanske missförstått vad Domovea är. Eftersom det är en DIN-monterad pryl som levereras från i sammanhanget väletablerade Hager och har KNX-logga på sig tog jag för givet att den är KNX-certifierad.
Jo men det var jag som nog var lite otydlig.

Jag menade bara att man bör reflektera över vad man har för behov innan man väljer manick så att man inte bara tittar på pris.

Avsikten var inte att klassificera några produkter utan endast att exemplifiera.
 
Patrik_Hed Patrik_Hed skrev:
Hehe Ja, det kan vara lite trixigt att sätta sig in i. Till skillnad mot ett proprietärt system som endast ha ett begränsat antal produkter så finns ju många tillverkare som har produkter med likvärdiga funktioner och det gör att det kan kännas lätt övermäktigt att välja produkter.
Men sen måste man ju inte blanda fabrikat, men kan ju köpa ett komplett KNX-system från t.ex. Gira eller ABB och då blir det samma sak som ett proprietärt system, men då utnyttjar man inte fördelen med KNX att man faktiskt kan "russinplocka" produkter efter önskad funktion och/eller pris. :)

Det finns ju alla möjliga produkter som t.ex. KNX-gateway till luft/luftvärmepump från Daikin, men om man skulle sammanfatta grundprodukterna i ett KNX-system så är det följande:

- Strömförsörjning: Används för att spänningssätta KNX-bussen och få alla telegram att transporteras mellan apparaterna. Finns i 4 st olika storlekar:
- 160mA (används till ca 16 apparater)
- 320mA (används till ca 32 apparater)
- 640mA (används till ca 64 apparater)
- 1280mA (används till ca 128 apparater)

- Brytaktor/kombiaktor: Används till att styra belysning, vägguttag, cirkulationspumpar, 230V solskydd m.m. Finns från 2 upp till 24 utgångar, beroende på fabrikat. Finns även dom med energimätning på varje utgång.

- Dimmeraktor: Används till att dimra belysning. Finns från 1 upp till 8 utgångar, beroende på fabrikat.

- Binäringång för DIN-skena: Används för binär slutning/brytning från t.ex. inbrottslarm, tryckknappar eller nivålarm i septitank. Finns från 2 upp till 16 ingångar, beroende på fabrikat.

- Binäringång/tryckknappsgränssnitt i puck-format för eldosa: Används bakom traditionella tryckknappar och vissa går det även att koppla temperaturgivare till för att styra t.ex. golvvärme. Annars kan dom även göra samma som ovanstående. Finns från 2 upp till 12-ingångar, beroende på fabrikat.

- DALI-gateway: Används som brygga mellan KNX och DALI. En DALI-gateway är 4 moduler bred och kan lite slarvigt sägas ha 64 eller 128 dimrar inbyggd beroende på om den har 1 eller 2 utgångar/kanaler.

- IP-gränssnitt: Används för att få en KNX-anläggning uppkopplad mot IP. Har man t.ex. Home Assistent så behövs en sådan. Har man en annan särskild KNX-server/appstyrning så finns alltid ett IP-gränssnitt inbyggt i servern.

- Linjekopplare: På en s.k. linje (kabel med apparater inkopplad) kan man ha upp till 64 apparater (egentligen 256 apparater med en uppdaterad standard som kom 2019, men vanligtvis använder man sig inte av den möjligheten) och om man har fler apparater än 64 så behöver man en Linjekopplare. Det är en brygga mellan olika KNX-linjer. I en normalstor villa brukar det räcka med 1 linje och då behövs ingen linjekopplare utan det räcker då med en strömförsörjning. Är det en större villa kan det vara bra med 2 st linjer och då behövs 2 st strömförsörjningar och 1 st linjekopplare.

- Värmeaktor: Används för att styra golvvärmeställdon.

- Fancoil-aktor: Används för att styra ställdon och fläkt i fläktkonvektor som kan monteras i t.ex. tak om man har kyla eller frikyla.


Det låter som att det är ett lite större huvudhus och då skulle min rekommendation, beroende på planlösning, vara att kanske sätta 2 st mindre elcentraler i stället för 1 st stor.
Lika som jag visar i denna filmen: [media]
Gällande jalusi så skulle ABBs jalusiaktor kunna vara lämplig.
1 st 2-kanal + 1 st 8-kanal: [länk]

Dimmeraktor skulle Thebens 4- & 8-kanaliga kunna vara lämplig även där.

Men ja, det blir en del. Vi skulle kunna höras i PM om du skulle vilja ha mer specifik hjälp för att se exakt vad som behövs. Men samtidigt om vi ändå ska diskutera betalning, det är inget som din elektriker kan hjälpa till med om hen ändå föreslog att du kunde få köpa grejerna själv? Eller var det att hen inte ha koll på grejerna, men kan installera det? :)

//Patrik
Tack Patrik!
Jag skriver till dig i P M så kapar jag inte hela tråden med detaljer som är ganska ointressanta för andra.
 
@TheHenk @Patrik_Hed och eventuella andra intresserade - här kommer några första intryck av 1Home Server, såsom tidigare diskuterat i denna tråd.

Recap: 1Home Server är en ny KNX-produkt, som marknadsförs som en fullständig KNX-server, med avancerad logikmodul, integration med Matter och därigenom med Google Home, Samsung SmartThings, Amazon Alexa och nån motsvarighet hos Apple, samt remote access.

Jag nappade på ett erbjudande från 1Home i våras, om att köpa 1Home server för 299 EUR om jag var bland de 500 första beställarna. Därefter gick "introduktionspriset" upp till 399 EUR. Det har legat på den nivån sedan dess, även om de påstår att det finns ett underliggande ordinarie pris om 999 EUR. Just nu skyller de på black Friday för att de "bara" tar 399 EUR.

Rätt besviken var jag på att få vänta mer än ett halvår på leverans (som var utlovad i augusti), men häromdagen kom prylen äntligen.

Jag har än så länge bara hunnit packa upp och koppla in enheten, men tänkte dela med mig av det jag noterat:
1. Den utlovade avancerade logikmodulen finns inte. Alltså det finns ingen logikmodul alls. Det står nu att den "kommer i december". Vi får väl se.
2. Integrationen med Amazon Alexa fungerar inte än, eftersom Amazon inte byggt färdigt sin Matter-koppling.
3. Integration med både Google Home och Samsung SmartThings kräver en "hub device". Dvs även om jag inte vill använda röststyrning, utan bara ha Google Home som visualisering i mobilen, måste jag ändå köpa en Google-högtalare typ Google Nest. Eller köpa en Samsung Smart TV (eller liknande) för att kunna integrera med SmartThings. Det hade jag inte fattat, så därför har jag inte kunnat testa detta ännu.
4. Produkten har ingen egen visualisering alls, dvs man är helt beroende av att ha den integrerad med t.ex. Google Home eller SmartThings för att den ska kunna åstadkomma något meningsfullt överhuvudtaget.
5. "Remote access" innebär därmed inte produktionsmässig remote access (dvs att produkten hjälper mig styra mitt KNX-system på distans). Vad de menar är att man som installatör kan ändra produktens inställningar remote. (Förhoppningsvis kan man ändå få till produktionsmässig remote access, men då via Google Home eller SmartThings.)
6. Man har lagt till en integration till Home Assistant (också via Matter). Jag har i dagsläget svårt att se varför någon skulle vilja gå via denna produkt för att göra en integration mellan Home Assistant och KNX.
7. ETS-importen är bra. Man laddar upp en .knxproj-fil, som tolkas och så kommer 1Home med förslag kring hur gruppadresserna ska "importeras" i 1Home som "devices". Ganska likt hur det är tänkt att fungera i Hager Domovea, med skillnaden att 1Homes import faktiskt fungerar rimligt bra (vilket jag inte uppfattar att Hagers gör). Man kan enkelt editera förslagen från systemet. Och när man gjort ändringar i ETS kan man importera på nytt, och bara hantera det som ändrats. Snyggt!
8. Prylen kräver bara 150 mA, vilken man oftast har tillgängligt på den extra 29V strömutgången i KNX-strömadaptern. Så ingen extra strömadapter krävs (vilket det gör för t.ex. BabTecs eibPort och Hagers Domovea).

Sammantaget tycker jag fortfarande är produkten lovande. Men den är absolut inte en "server", i alla fall inte än. Den är bara en gateway mellan KNX och Matter, absolut inget annat. Och för det jag än så länge fått var 299 EUR ett rimligt ordinarie pris.
 
  • Gilla
Patrik_Hed och 1 till
  • Laddar…
Hej alla kloka KNX-intresserade,

Jag behöver kunna styra 2 st enkla hemmabioförstärkare via KNX. Jag har gjort en sådan lösning en gång förut - då använde jag BabTecs AppModule och en Denon 4000 series förstärkare. Det fungerar bra så länge som AppModule rullar. 2 gånger på 10 år har den ramlat ned och krävt ingrepp av BabTecs tyska tekniker för att fungera igen (dock på distans) så jag är inte alldeles nöjd med den.

När man läser BabTecs spec av tillgängliga appar till AppModule så listar de exempelvis ett antal Marantz-förstärkare de stödjer. Men samtliga dessa är ca 10 år gamla modeller. Det får mig att tro att AppModule inte är så värst aktuell längre. (Eller har jag fel?)

Därför undrar jag om någon här har en tanke på vilken hemmabioförstärkare jag ska använda. (Det är en fördel om den är fysiskt liten, och relativt billig, men funktionen är viktigast.) Samt förstås hur jag styr den via KNX.

Jag behöver inte någon avancerad styrning. Bara att via KNX kunna välja källa och reglera volymen räcker gott.

(Jag inser att jag antagligen kan lösa detta via Matter-integration med 1Home server som jag nämnde förut. Men det känns som en omväg i den installation som avses den här gången. Behovet här är ungefär en KNX-knappsats på väggen som styr både belysning och källa till hemmabiosystemet. Känns underligt att då gå via t.ex. en Google Nest.)
 
Redigerat:
Ett bra alternativ är styra via RS-232. Det ger en stabil och tillförlitlig funktionalitet.

Jag vet inte hur utvecklingen är på den fronten men åtminstone tidigare generationers receivers hade vanligtvis den möjligheten. Jag tror dock att många tillverkare fortfarande väljer att inkludera just det seriella gränssnittet på vissa av sina modeller.
 
Redigerat:
jbr jbr skrev:
Ett bra alternativ är styra via RS-232. Det ger en stabil och tillförlitlig funktionalitet.

Jag vet inte hur utvecklingen är på den fronten men åtminstone tidigare generationers receivers hade vanligtvis den möjligheten. Jag tror dock att många tillverkare fortfarande väljer att inkludera just det seriella gränssnittet på vissa av sina modeller.
Tack! Det borde jag ju tänkt på.

Samtidigt är det inte så jättemånga förstärkare idag som har RS-232, även om det fortfarande finns på en del modeller. Framför allt svårt att hitta en nätt förstärkare; verkar bara finnas på större (och därmed klumpigare) modeller.

Nog måste det finnas något annat sätt att styra en förstärkare med KNX? Hur gör t.ex. AV-firmor som bygger integrerade AV-styrsystem? Jag hade gissat att de idag använder något IoT-protokoll, som man borde kunna komma åt även via KNX. Men samtidigt hittar jag inte riktigt något sånt när jag letar.
 
WaldenWoods WaldenWoods skrev:
Nog måste det finnas något annat sätt att styra en förstärkare med KNX?
Kan en "KNX-kopplad" IR-blaster vara en väg? Vet inget om detta utan gogglade bara. Hittade exempelvis denna.

Produktblad för KNX-IR-gateway med funktioner för fjärrkontroll av enheter, inklusive enhetsbild och tekniska specifikationer.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Googla på "knx ir blaster" så hittar du denna och en massa liknande.
 
Kanske en liten tysk burk, Appmodule, IoT gateway med KNX, mot Yamaha’s trådlösa MusicCast kan vara intressant?
https://bab-technologie.com/appmodule/?lang=en
Bild av en IoT Gateway-enhet med funktioner såsom KNX IP Router och visualiseringsserver för att koppla ihop IoT-system.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


KNX Connect for MusicCast®​

From AV receivers to soundbars to streaming speakers, MusicCast takes home entertainment to a whole new level. With "KNX Connect for MusicCast®", connect all MusicCast® products to KNX and IoT components with ease. Discover the amazing possibilities of Yamaha® MusicCast® - throughout your home.
Fungerar med förstärkare som går att bygga in eller mer trådlösa prylar.

Svart Yamaha WXA-50 förstärkare med volymknapp och kontrollknappar, stående orientering, modern design.
Hemmabiosystem med högtalare, subwoofer, soundbar och mottagare på vit bakgrund.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


gatewayen tycks ha stöd för SONOS, HEOS, Marantz, Denon och fler märken än jag känner till…
 
blackarrow blackarrow skrev:
Kanske en liten tysk burk, Appmodule, IoT gateway med KNX, mot Yamaha’s trådlösa MusicCast kan vara intressant?
[länk]
[bild]

KNX Connect for MusicCast®​


Fungerar med förstärkare som går att bygga in eller mer trådlösa prylar.

[bild]
[bild]

gatewayen tycks ha stöd för SONOS, HEOS, Marantz, Denon och fler märken än jag känner till…
Tack,

Jo, som jag skrev ovan har jag koll på AppModule. Jag skrev även att de Denon- och Marantzmodeller BabTec anger som kompatibla med AppModule är ca 10 år gamla modeller, och därför undrar jag om AppModule egentligen är en aktuell produkt.

Stöd för Sonos hjälper mig föga för att kunna byta källa. Musiccast känner jag inte till. Men HEOS-appen har faktiskt stöd för att byta källa. Den vägen borde man kunna komma åt nyare förstärkare från Denon och Marantz, som har HEOS inbyggt.

Tror jag försöker mig på att få till det. HEOS ska även gå att styra via Google Home, så den vägen bör man kunna komma åt den från KNX via 1Home server. Så med en HEOS-förstärkare bör jag då ha två olika möjligheter att få detta att fungera.

Yamaha WXA-50 som är på bild i det citerade inlägget ser liten och trevlig ut. Och den är faktiskt en förstärkare. Dock bara 2 kanaler, så den funkar inte för mitt behov. Yamahas övriga modeller ser stora ut. Det minsta jag hittat med 7.1 kanaler är en Marantz (Cinema 70s). Den är också "fullstor", men åtminstone bara ca 10 cm hög (till skillnad från Yamaha och Denon där alla relevanta modeller verkar vara 16 cm eller högre).
 
Redigerat:
Alfredo Alfredo skrev:
Kan en "KNX-kopplad" IR-blaster vara en väg? Vet inget om detta utan gogglade bara. Hittade exempelvis denna.

[bild]

Googla på "knx ir blaster" så hittar du denna och en massa liknande.
Antagligen kan man "integrera" med IR, ja. Tack. Det får bli fallback-lösningen om inget annat funkar.
 
WaldenWoods WaldenWoods skrev:
Tack! Det borde jag ju tänkt på.

Samtidigt är det inte så jättemånga förstärkare idag som har RS-232, även om det fortfarande finns på en del modeller. Framför allt svårt att hitta en nätt förstärkare; verkar bara finnas på större (och därmed klumpigare) modeller.

Nog måste det finnas något annat sätt att styra en förstärkare med KNX? Hur gör t.ex. AV-firmor som bygger integrerade AV-styrsystem? Jag hade gissat att de idag använder något IoT-protokoll, som man borde kunna komma åt även via KNX. Men samtidigt hittar jag inte riktigt något sånt när jag letar.
Problemet är nog kombinationen slimmad formfaktor och RS-232. Det är antagligen ett gränssnitt man stryker när man ska hålla nere storlek (och pris).
Tittar man på mer avancerade (och större) receivers så verkar RS-232 fortfarande vara något man inkluderar.

Jag vet inte om någon tillverkare medger styrning av enheten med något protokoll via nätverksanslutningen? Det kan i så fall också vara något att titta på.
Jag har en EIBPORT i mitt system och med den kan man styra allt möjligt med hjälp av t.ex. UDP eller HTTP via LAN.

Det finns väl även möjlighet att styra IR-blasters men man vill ju gärna ha kvittenser tillbaka till knx-systemet.

Personligen är jag lite skeptiskt till att det blir en stabil lösning när man går i flera steg så som KNX > 1Home > Google Home > receiver men det är ju värt att testa om man har prylarna.
 
  • Gilla
Patrik_Hed
  • Laddar…
jbr jbr skrev:
Jag vet inte om någon tillverkare medger styrning av enheten med något protokoll via nätverksanslutningen?
Finns en del, Onkyo/Pioneer har ett protokoll som heter eISCP, Yamaha tycks ha något liknande.
 
  • Gilla
WaldenWoods
  • Laddar…
A alfista skrev:
Finns en del, Onkyo/Pioneer har ett protokoll som heter eISCP, Yamaha tycks ha något liknande.
Ja det där verkar ju onekligen vara ett bra alternativ om man har någon form av knx-server att kommunicera via.
 
A alfista skrev:
Finns en del, Onkyo/Pioneer har ett protokoll som heter eISCP, Yamaha tycks ha något liknande.
jbr jbr skrev:
Ja det där verkar ju onekligen vara ett bra alternativ om man har någon form av knx-server att kommunicera via.
Det sär ser bra ut. Tack! Precis något sådant som jag letade efter. Ja, jag har en EIBport.

Tyvärr har jag redan hunnit beställa en Marantzförstärkare för integration via HEOS, eftersom jag inte tyckte vi hittade något annat här. eISCP ser ut att ge mer direkt kontroll. Rackarns att jag hade för bråttom.

Nåväl, då vet jag vad plan B är om jag inte får det att fungera med Marantz och HEOS.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.