DSC_0246.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
DSC_0245.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
DSC_0247.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
DSC_0263.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Första inlägget, läst mycket senaste månaderna. Har precis köpt ett fint gammalt hus som snart fyller 90 år. Finns såklart en del saker som behöver åtgärdas, en av dom primära sakerna är en av yttertrapporna som läcker in i källaren. Bifogar skiss av hur det ser ut under trappan. Där i den lilla toaletten är det vattenskador i taket och längs med väggarna.

Är det någon som vet hur detta bäst åtgärdas? Är det Duracoat/Marmocit som gäller? Är det någon som haft liknande problem och har erfarenheter?

//Mattia5
 
Duracoat och liknande produkter är bara en beläggning och löser inte ditt problem. Du behöver försöka hitta läckan, min gissning är mellan vägg och trappa :). Därefter kan man kika på lämplig tätningsmetod.
 
Det vore den bästa lösningen att hitta läckan och täta den. Dom föregående ägarna har försökt och trott att dom lagat det men tyvärr. Som du ser på bilderna finns det många potentiella läckageställen.
Tänkte först ett lager DuraSeal och sen ett lager DuraCoat så får du helt tätt över hela trappan. DuraSealen vattentät och DuraCoat för att skydda den och få det att se snyggt ut.
Betongen börjar ju bli gammal och är inte tät i sig själv och hittar man en läcka så kommer det snart en ny. Motbevisa mig gärna, är en total novis som hämtat all min information från Google, och er!
 
Börja med att riva ut toaletten så du kan se var vattnet kommer ifrån. Vatten kan leta sig de mest besynnerliga vägar. Att täta på måfå är sällan en bra idé :). Duraseal verkar inte primärt vara för att täta utan för att laga betong.På bilderna syns flertalet sprickor på bla. baksidan. Detta tyder på att trappa och huskropp rör sig, eller har rört sig individuellt, då är det troligen bättre med en mjuk fog som kan ta upp dessa rörelser än ett hård fog som spricker med nya läckor som följd.

Men först behöver du utreda var vattnet letar sig in.
 
Tack för svaren! Ser din poäng, Duraseal får avstå. Tror nog det går att hitta läckan utan att riva ut hela toaletten i källaren. Dessutom måste vi ha den då den under några månader kommer vara vår enda toalett.

Hur bråttom är det att åtgärda sådana här saker, det vill säga kan detta vänta tills våren/sommaren? (källaren är rå och oinredd)

Epoxilösningar verkar vilja ha torr betong. Däremot verkar det ju mycket intressant med kristalisering, tex Aquafin IC som kan slammas på en fuktig yta, och som man skulle kunna stryka in hela trappenmed. Sprickan på baksidan mellan fasad och trapp verkar ju vara mer än 0,3mm och dessutom kan det ju här vara brytspänningar så mjuk fog där.

Och då är följdfrågan hur jag bäst får bort all tidigare färg och behandling, är det slipskiva eller roterande stålborste eller vad brukar funka?
 
Redigerat:
Om det inte finns något som kan ta skada av vattnet så är det ingen fara att vänta till våren, möjligen kan det uppstå lite frostsprängning men det torde vara marginellt och inte spela någon roll när du ändå ska täta så snart inpå.

En diamanttrissa till vinkelslipen brukar ta bort det mesta så du får det rent ner till betongen. Finns för någon hundralapp på Biltema, dock kommer du ju inte åt i hörnen med en sådan. Där får du nog gå på med huggmejsel eller liknande - beror lite på vad det är för något du behöver få bort.
 
  • Gilla
Mattia5
  • Laddar…
Stort tack för råd och tips Mexitegel!
 
Hur gick det, lyckades du få trappan tät? Och hur gjorde du?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.