Vi är i processen att sälja vårt hus, 80-tals trähus. Under besiktningen ställde besiktningsmanen allmänna frågor till oss och vi följde med runt hela tiden. Vi hade redan tidigare sagt att viss fasadpanel behövde bytas på ena gaveln och besiktningskillen instämde. Dessutom är det väl synligt att det även till viss del behöver bytas på andra gaveln.
När besiktningen är över så görs en sammanfattning vid köksbordet och killen säger att det är en del smågrejer - men det är också ett "äldre" hus.

Nu har vi fått krav från köparna att de vill ha avdrag (120.00 kr) för byte av fasaden på hela garaget och i stort sett på hela huset också!!!! De vill dessutom inte ge oss en kopia på protokollet så att vi kan se vad som står och sägs där!

Vi vet att det inte stämmer för vi har gjort kontinuerligt underhåll på huset och deras krav är fullständigt orimliga. Köparna har sett huset på dagtid och man kan gott o väl se att fasaden är i bra skick och att det finns enstaka panel som behöver bytas.

Hur tycker ni att diskussionen ska föras med köparna? De har skrivit på snudd otrevliga mail till mäklaren och är allmänt j-vliga. Vi har själva inte varit i direktkontakt med dem alls utan det har bara mäklaren. Köparna har nu krävt ett möte på fredag (som också är sista dagen för dem att dra sig ur) och vi har gått med på det. De kommer då att visa upp besiktningsprotokollet.

Hela situationen känns helt sanslös och vi vet inte riktigt hur vi ska agera i frågan.

Tips och råd mottages med stor tacksamhet :)!
 
Be de där köparna dra åt ett varmt och svavelosande ställe, och hitta en annan köpare om de vill pruta sådana pengar. En besiktning är inte ett underlag för att pruta något som fanns tydligt synligt vid visningen, utan att förvissa sig om att huset är i det skick man kan förvänta sig. Hittar man sedan större fel där, så kan man naturligtvis diskutera priset, men då brukar säljaren å andra sidan inse att det kan bli tufft att hitta en annan köpare som vill betala mer .

Man måste vara två för att dansa tango, och det är helt OK att nobba när någon bjuder upp på ett opassande sätt.
 
Hemmakatten
Finns det andra spekulanter på huset? I så fall skulle även jag vända mig till dem. Ni har naturligtvis satt priset utifrån det skick huset är i nu, men å andra sidan är det en köpares rättighet att försöka pruta.

Protokollet från besiktningen kan ni inte kräva att få ta del av om det är köparen som betalat. det är då köparens 'egendom'.
 
Jag håller helt och hållet med Swetrot och Hemmakatten. Det verkar helmysko. Det är ju inget som på något sätt är dolt.
Stå på er.
 
Kraven känns helt orimliga - trähus kräver årligt underhåll och tror man något annat ska man inte bo i hus :). "Köparna" är nybörjare och vet o kan inget om hus(underhåll). Vi hoppas på att de lyssnar till en konstruktiv dialog och inte bara håller fast vid sina krav.
Vet att de inte behöver lämna ut protokollet - men eftersom de hänvisade till detta i mailet till mäklaren och nämnde den här summan så är det ju klart att vi gärna vill se vad de baserar allt på - särskilt när besiktningskillen inte med ett ord vajade med varningsflaggan vid slutsummeringen.

Till saken hör att ett annat hus längre ned på gatan gick för lägre pris än vad köparna budade på vårt hus. Vi har ett kanonläge på tomten på vårt hus- det har definitivt inte det andra huset. Så vi misstänker att skon kanske klämmer på så sätt.

När det gäller budgivningen så var det två som budade och vi hoppas givetvis att de andra (de som inte vann) fortfarande är intresserade och håller fast vid budet. Mäklaren ska kontakta dem under veckan för att höra efter.
 
Vid mötet, se till att ni har juridiken klar för ett hävande av kontraktet. Se till att mäklaren har föberett ett papper med lämplig skrivning som ni skall se till att granska i förväg.

Dvs om köparen drar sig ur vilket vi får hoppas (den köparen kommer att ge er problem under många år framöver), så gäller det att pappren är helt korrekta. Annars kanske köparen kommer tillbaka när ni just skrivit kontrakt med nästa köpare och hävdar att det är ni som bryter kontraktet utan skäl.
 
hempularen skrev:
Vid mötet, se till att ni har juridiken klar för ett hävande av kontraktet. Se till att mäklaren har föberett ett papper med lämplig skrivning som ni skall se till att granska i förväg.

Dvs om köparen drar sig ur vilket vi får hoppas (den köparen kommer att ge er problem under många år framöver), så gäller det att pappren är helt korrekta. Annars kanske köparen kommer tillbaka när ni just skrivit kontrakt med nästa köpare och hävdar att det är ni som bryter kontraktet utan skäl.
Problemet är att vi har fått info. från mäklare om att köparna i stort sett kanhäva kontraktet när som helst fram tills ett visst datum (är satt till 23 nov). Vi levde i den naiva tron att om ett kontrakt var påskrivet så kunde det inte hävas hur som helst om inte besiktningen visade på stora och allvarliga fel! Nu är det tydligen så att kontraktet inte är värt pappret ens det är skrivet på!:mad:

Det känns bara så surt för de beter sig på ett väldigt otrevligt sätt. Som jag skrev tidigare - deras mail till mäklaren är inte av denna värld; både när det gäller tonen i det hela men framförallt när det gäller innehåll/krav.

För jäkligt att vi inte kan göra något juridiskt då de har faktiskt deponerat handpenningen hos mäklaren.
 
hempularen skrev:
(den köparen kommer att ge er problem under många år framöver), .
Kanske kan vara bra att teckna en dolda felförsäkring för att kunna hänvisa till den senare. Enligt många tidigare trådar verkar försäkringsbolagen vara bra på att neka ersättningen. Kan vara könt att slippa den fighten sen.
 
Fran: Jag känner igen det där att man tror att det är i hamn, men hittas minsta lilla anmärkning på besiktningen så kan de dra sig ur.
Hoppas ni hittar nån annan att sälja till, för som någon annan sade, de kommer att ge er problem i framtiden också...
Dock så kan ni luta er mot denna sköna mäklarsed "köparens undersökningsplikt överstiger vida säljarens upplysningsplikt", och det är upp till dem att ta ut alla beskitningsmän som krävs t.ex. sotare, elektriker, rörmokare m.m. eftersom en överlåtelsebesiktning lämnar allt att önska.
Håll oss uppdaterade om vad som händer i denna tråden!

Lycka till!
 
Jag var i liknande sits - köparna ville pruta för att byta taket, det var bara det att det var inget fel på taket, det var gammalt ja, men annars inga fel, såg tom ok ut, men de ville ha ett finare tak helt enkelt (eller lägre pris).
Och mäklare sa åt mig att gå ner i pris, med då sa jag NEJ.
Och de köpte huset så klart, de var nybörjare de också.
Så ge dig inte, hälsa de att vill de ha ett nytt hus så får de bygga ett.
 
Naturligtvis vill köparna betala så lite som möjligt. Men de har ingen "rätt" att gå ner i pris på grund av saker de inte är nöjda med. Vill de inte betala det ni begär så säljer ni inte till dem.

Det finns vissa människor som tror att de har någon slags rättighet att allt ska vara perfekt. De blandar ihop köp av begagnade produkter från privatpersoner med köp av nya produkter från näringsidkare och tror att samma regler gäller i båda fallen.

Sen kan man också fundera på hur det kommer att bli efter köpet om de är på detta viset innan köpet är klart. De kommer att leta "dolda fel" och kräva er på hutlösa summor för allt de inte är nöjda med.
 
Snailman
Var en spekulant som klagade på att spisen var gammal, och att fjärrvärme inte dragit in. Gissa vilken spekulant som direkt ströks från listan på tänkbara köpare...
 
Tusen tack för alla råd och tips! Nu blir det möte imorgon eftermiddag - sista dagen de kan bryta kontraktet - så vi får se om de är ute efter en konstruktiv dialog/diskussion eller om de helt enkelt bara vill jävlas med oss. Jag hade gärna avbrutit försäljningen så fort de började med mailen till mäklaren - men tyvärr kan jag som säljare inte hoppa av när som helst utan det kan bara köparen!

Vi har till och med haft ett byggföretag här o kollat på husfasaden - han höll på att garva ihjäl sig när vi visade begäran om att prissänkning med 120 000:- för att mer eller mindre "ALL" på garage och hus "MÅSTE" bytas. Han sa att det som behövde bytas ut/göras inkl. att han skulle byta ut några paneler till i förebyggande syfte - skulle gå på ca 15 000:- - det är material, arbetskraft, färg inkl. moms!

Vi har sagt till mäklaren att vi är resonliga och kan ta den här kostnaden men sen får det fan vara nog! Det är ju trots allt ett begagnat hus det är frågan om!

Lovar att återkomma o berätta slutet på "storyn"! :)
 
Ska man sälja hus ska man altid lägga till en sak som heter "fri prövningsrätt" dvs du kan oavsett bud välja vilken köpare du vill ha. Nu är det iofs längre gånget denna gång men kan vara bra att veta kanske.
 
Snailman
man har väl alltid fri prövningsrätt eller?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.