Hej!
Tips och råd på rum som ekar mycket, trots möblering så har det inte hjälpt så mycket.
Någon som är expert inom detta?

Tack för svar
 
Stoppade möbler, tjocka gardiner och mattor. Allt som du tillför som är mjukare minskar eko.
 
  • Gilla
lillanutten och 2 till
  • Laddar…
Parallella ytor. Ljud studsar fram och tillbaka mellan hårda ytor, det ljud som når dina öron består normalt till typ 90% av ljud som studsat en eller flera gånger redan. Är man i ett perfekt ljudisolerat rum och pratar med varandra låter det ruggigt!

Så, för att dämpa detta så är det effektivast att dämpa de ytor där ljudet kan studsa fram och tillbaka. Tänk exempelvis ett ljuddämpat ventilationsrör där ljudet på en lång sträcka studsar väldigt många gånger fram och tillbaka mellan rörets sidor, där dämpas det enormt bra. Har du bara ljuddämpning i änden så dämpas det mycket sämre.

Är ytorna inte parallella så sprids ljudet åtminstone och studsar i andra ytor där dämpning kanske finns. Så dels, skapa ytor som gör att ljudet sprids i olika riktningar och skaffa dämpning på de ytor där ljudet studsar "oftast". Ett sätt att hitta dessa är att ha en skumgummimadrass och ställa mot olika ytor och testa sig fram.

Har man otur så är rummets dimensioner just så att det blir resonans i de frekvenser man har problem med, då blir det förstärkning av ljudet. Lite förenklat kan man räkna som ljudets hastighet/frekvens så har du våglängden som riskerar resonans. (om jag minnas rätt) Ex. har du en störande frekvens på 150Hz så är halva våglängden 340/150/2 = 1,133 meter ett avstånd man INTE ska ha mellan väggarna :)

Stående vågor, olika moder (grundsvängning, övertoner), med våglängder och förhållanden. Fysik illustration, resonans.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Man kan ofta mäta med en mobilapp och se vilka frekvenstoppar man har, då kan man baklänges räkna ut vilken våglängd som stör och vilka väggar som kanske är misstänkta i så fall.
 
  • Gilla
goerana och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.