Hej!
Jag har precis installerat en 90 cm bred fläktkåpa i vårt nya kök, en Siemens LC46956 (800m3/h och 69 dB vid högsta effekt). Den är kopplad till en 125mm imkanal som går rakt upp genom taket och är ca 120 cm lång totalt.

Nu till vårt problem. Den LÅTER FASANSFULLT mycket. På ettan låter den öronbedövande, på 2an lite mer och på trean ytterligare lite mer, men skillnaden mellan de olika effektlägena är liten, ALLA låter fruktansvärt. På Siemens säger dom att det är helt normalt, ALLA fläktkåpor låter mycket, oavsett fabrikat.

Stämmer detta? KAn den vara felmonterad? Kan man göra något åt saken?
 
Hej.
Hur högt upplever du oljudet?

Ljudtyp Ljudnivå
Hörbarhetsgräns 0 dB
Klocka 10 dB
Viskning 20 dB
Hus på landet 30 dB
Lägenhet, restaurangssorl 40 dB
Kontor, tyst bil 50 dB
Samtal på 1 m avstånd 60 dB
Gatubuller, normalt verkstadsljud 70 dB
Bilhorn 80 dB
Motorcykel, bullrande fabrik 90 dB
Symfoniorkester 100 dB
Tryckluftsborr, ljudanläggning 110 dB
Jetflygplan på nära håll 120 dB
Smärtgräns 130 dB

Grejen är den att 69 dB är ganska mycket, så den behöver inte vara felmonterad, tyvärr...

Kolla om den går att bygga om med en extern fläkt på taket istället, då låter det knappt nånting vid spiskåpan. Dock är osäker på om det går att bygga om dessa, eller om man måste köpa en sån från början.
 
Vi har en Bauknekt fläkt 90cm, circa ett halvår gammal den har fem effektlägen och turbo.
Vi är väldigt nöjda med ljudnivån, vi har den igång konstant på 1:an eller 2:an som grundventilation låter nästan inget.
På femman och turboläget är ljudnivån fortfarande helt okey.
Mina föräldrar bor i ett nybyggt hus och där har dom en Thermex kåpa, låter fruktansvärt om man jämför med våran.
Vi betalade ca 3500:- för våran och det var den enda fläkt vi hittade i aluminium och frostat glas så vi är mycket nöjda.
 
1. Mät upp ljudet som fläkten ger från sig för att se om det överensstämmer med spec. T.ex en sån här kan ge svar:
http://www.kjell.com/?item=48197&path=116100000,116400000
2. Det kan vara självresonans nånstans som förstärker ljudet. Det är nästan bättre att fråga på nåt HiFi forum där de vet mera om sådant.
 
Tack för era svar!
När vi stekte kött härom kvällen såg man i skenet från halogenlamporna att väldigt mycket masos blåstes fram FRAMFÖR fläkten så det stank stekos i hela huset. Kan vi ha gjort något fel vid monteringen eller brukar det vara så att mycket av stekoset blåser fram framför fläkten?
 
Det är inte så att du glömt kvar nåt förpackningsmatriel kvar i fläkt trumman. Lite långsökt kanske men jag vet att det var nån här på forumet som missat att ta bort ett transportskydd från ett ventilationssystem och det lät inte bra. (som sagt långsökt)

Vad gäller att draget inte är så bra som du önskar kan ju bero på att du har för lite till luft i köket
http://forum.byggahus.se/ventilation/77168-daligt-sug-i-ny-koeksflaekt-kolla-vad.html
 
Blåser det ut matos så är det defnitivt något som är fel. Du får plocka ner den och kolla. Vad är det för ljud som låter? Är det rent fläktljud eller kan fläkten vara i obalans så att den ligger emot någonstans?
 
Går fläktmotorn åt rätt håll?
(klassiskt fel på trefasmotorer men kanske inte så troligt på en modern enfasfläkt...)
 
Tripod skrev:
Det är inte så att du glömt kvar nåt förpackningsmatriel kvar i fläkt trumman....
Har själv råkat ut för det, ofta sitter det skumgummibitar som transportskydd inne i fläkten. Har även vänner som varit med om detta, så helt ovanligt är det nog inte...
 
Du har antagligen en för stark fläkt för ditt 125 rör. Ljudet blir av att motorn är alldeles för stark och när den försöker
att pressa all denna luft ut ur 125 röret uppstår detta oljud. På fläktarna står det idag vilken slags röranslutning du ska ha
till vilken fläkt. Kolla det.
 
Jag tycker generellt att de flesta fläktkåpor med interna fläktar låter alldeles för mycket, helst de frihängande som ska klara kanske 1000kubik i timmen...

Exempelvis Cylinda är olidligt högljudd oavsett vilket läge den körs i......

Att det osar in kan bero på att huset är för tätt, prova att öppna ett fönster i köket. (Det måste vi göra för att få bra evakuering av stekos).
 
Bor du i lägenhet eller villa?! Hur ser takhuven ut om det är i en villa? Bor du i lägenhet så kan en motor kåpa sabba hela systemet då det kanske inte är byggt för det.
 
Tack för alla svar!!!

Jennifer:
I bruksanvisningen så står det att man ska ha ett 125 rör så det var det vi satte dit. Skulle det hela bli bättre om vi gjorde om imkanalen och satte ett bredare spirorör?

Olle:
För närvarande är det ett spriorör med en kineshatt på taket. Plåtslagaren kommer senare och bockar till en riktig huv. På vilket sätt påverkar takhuven och vilken typ av takhuv är det ultimata för fläkten?

Jesca:
Jag testade att öppna balkongdörren när jag stekte bacon idag. Blev kanske aningen bättre.

Jag kikade in i fläkten idag och kände med handen. Såg inga skumgummibitar eller bruksanvisningar men "baktill" i öppningen kände man ingenting men framtill kände jag tydligt hur det blåstes luft ner mot hällen. Är detta normalt för fläktar?
 
En "ejectorhuv" är att föredra, tex en Vilpehuv! Kolla i manualen om injustering, ev nåt spjäll som ska sjusteras
 
Det där med ljudnivån blir ju en viktig faktor när det är inköp på gång. Det skiljer rätt mycket mellan fläktarna när man läser specerna. De dyrare verkar generellt inte heller vara tystare. Större motorer kanske.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.