Hej, vi ska till att renovera badrum och funderar nu över belysning.
Badrummet är 1,5x2 meter, se snabbskiss nedan.
Vikbar duschvägg 80x85cm, nisch i vägg.
Kommod med spegelskåp+skåp över från vägg till vägg (ev 5cm på vardera sida beroende på ev. omregling)

Hur skulle ni tänka kring belysning?
Hur många lampknappar? Vilken typ?
Vi har svårt att bestämma oss.
Just nu har vi ex. funderat på spot i nischen med ytterligare spotar i skiva som får sticka ut ovanpå spegelskåp/väggskåp hela vägen, samt taklampa (troligtvis behålla taket som det är och inte bygga in spotar). Eventuellt att ha taklampa dimbar på en knapp och en dubbelknapp för att styra nisch samt belysning ovanför spegelskåp/väggskåp. Är det onödigt mycket knappar? Kommer man sakna dimbarhet vid spegelskåp/väggskåp/nisch?

Vi har även funderat på om man istället för spotar ovanför spegelskåp/väggskåp enbart ska ha ljus ovanför spegelskåpet.
Vill man ha ljus på underkant av spegelskåp/väggskåp för upplysning av bänkskivan?
Vill man ha ljus i lådor?
Vill man ha ljus under kommod?
Hur grupperar man? Hur många lampknappar så det inte blir för krångligt för besökare (och oss själva)?
Vilken belysning vill man ha dimbar? Vilken blir bara onödigt krånglig att ha dimbar?

Har allt mer i smarta hemmet som styrs via nya homey pro (2023) och har planer att framöver ordna inbyggnads z-wave till bakom lampknapparna i övriga huset och tänker då att det är lämpligt att göra detta i badrummet i samband med renoveringen. Erfarenheter kring detta? Har kollat exempelvis nexa zv9101 för dimmer och nexa an196 för kronkontakter? Är det lättare att exempelvis gå på en färdig vriddimmer typ sunricher SR-ZV2835RAC-S? (Vill inte ha något batteridrivet).
Har jag förstått rätt att drivdon med z-wave ex. sunricher SRP-ZV9105-12-50-CV kopplas till lampknapp, slår man av lampknappen så tappas kontakten till drivdonet/smarta hem styrning av lamporna? Eller är ett sånt drivdon till spotar ett alternativ istället för ex. nexa grejerna bakom lampknappen?

Har kollat på ikeas silverglans ledljuslister med driver men tror inte detta skulle funka bra då den har sin egen trådlösa styrning, vill kunna sköta styrningen av lamporna helt manuellt med vanliga kontakterna utan strul och ha smarta hemmet som bonus, tänker jag fel?

Antar att man vill ha PIR-sensor i badrummet för att kunna styra belysning smart, vad finns mer för smarta lösningar, vad tycker ni som har smart badrum är det mest användbara?



2-2,1m
__________________
|K.....................Dusch |
|O.......................Nisch|
|M................................| 1,5-1,6m
|M................................|
|O.......................Toa...|
|D_____DÖRR______|
 
Redigerat:
BirgitS
Jag kan berätta hur vi gjorde för ett år sen.

Vi har två spegelskåp (Macro Design) bredvid varandra, motsv. där du har en mycket lång kommod, och dessa kommer med en rampbelysning (lyser nedåt) och styrs med touch inifrån skåpen eller över WiFi (Tuya-app eller liknande) samt har en egen strömbrytare. Eftersom den belysningen bara används när man borstar tänderna, håret etc. eller städar så har vi inte sett något behov av att egentligen ändra inställningarna utan vi har ställt in ett lagom läge med touch/app och sen sätter vi på och av med strömbrytaren. Spegelskåpen har även belysning på undersidan men jag kan inte se någon egentligen nytta med den förutom att det gör det lättare att se när man gör rent kakelväggen under och innersta delen av kommoden.

Sen har vi två ledlister från Xcen monterade längs efter två av väggarna, dels ovanför kommoden och dels väggen mittemot. De sitter typ 10 cm ovanför dörrens överkant och lyser snett uppåt på taket. Ledlisterna har hög IP-klass så de tål att få vatten på sig samt en diffusor. Höjden bestämdes så att de inte skulle blända när man står men vara så långt ner att de lyser upp en stor del av taket. Det ger ett jämnt sken över rummet. De är kopplade till varsitt SunRicher-drivdon som styrs av Philips Hue-systemet. För styrning finns det dels en strömbrytare och dels en fjärrkontroll. I Philips-appen har vi programmerat in att så att ett tryck på fjärrkontrollen ger svagast möjliga nattljus, två tryck ger mysbelysning för en lugn dusch, tre ett starkare ljus och fyra maximalt ljus för städning.

Har vi övernattningsgäster som bara stannar någon enstaka natt så ställer vi en lagom belysning med appen och sen kan man sätta på och av med strömbrytaren, så slipper de lära sig hur man hanterar fjärrkontrollen.

Vi har inte sett något behov av belysning i lådorna för det är ju alltid tänt i rummet när man vill ha något i lådorna. Belysning under kommod skulle göra det lättare att städa där men vid andra andra tillfällen så skulle det mest bli lite irriterande eftersom man blir påmind av att man behöver städa golvet.
 
Stort tack för svaret, var precis såna svar jag var nyfiken på, hur det i slutändan är i verkliga livet, tack!
Då låter det som jag gott kan skippa underbelysning under såväl väggskåpen, kommoden och lådorna lite som vi var inne på.

Fortsätter luta åt dimbar belysning i tak med dimvred för att göra det enkelt för besökare. Fast lampknapp för belysning vid spegel/väggskåp och sedan belysning i nischen, antingen ihopkopplad med tak eller spegel/väggskåps knapp eller på egen lampknapp.

Någon som har tankar kring belysning i nischen och antal lampknappar?

Något vi glömt att tänka på? Andra tankar?
 
BirgitS
Jag skulle nog vilja ha en särskild strömbrytare till nischen eftersom jag skulle tycka att det var väldigt onödigt att den tänds när jag bara ska borsta tänderna eller gå på toa. I ditt fall kan du ju en strömbrytare med två vippor för spegelskåp resp. nisch samt då ett vred för taklampan så det blir ju inte en massa omkopplare på väggen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.