T TDAV skrev:
Hej!
Så här blev utfallet för oss:
Alla myndigheter gav tummen upp, förutom de som jobbar med bygglov och sånt (glömt vad de heter).

De menade att det spelar ingen roll om det är en egen lägenhet eller del av huset - då det räknas som BIAREA.

Biarea sa de att man inte får använda som andra utrymmen, och i förlängningen hyra ut heller. Däremot får man själv som ägare bo där om man vill, men inte hyra ut. De menade att det måste vara frivilligt. Vilket jag fortfarande idag inte förstår… som att vi skulle tvinga någon att bo där :)

Så om vi ville använda det för att hyra ut så måste vi ansöka om att ändra det från biarea till vanligt boutrymme…

Det skulle dock inte godkännas i nuvarande tillstånd eftersom takhöjd var för låg enligt vad som är minsta höjd. Även ljusinsläpp var för lite (trots godkännande från miljöskyddsnämnden/miljöförvaltningen på just den punkten)

Hoppas detta ger klarhet.
Stort tack ditt svar! Låter ju helt obegripligt, vart hänvisade dom att det är det skrivet att biarea inte får hyras ut? Och gav du upp till slut?
 
J Janne Solvik skrev:
Bbr-versionen som skall uppfyllas är den som gällde då bygget uppfördes.
Good point!!! Kollade dom med och höjden var inte ett problem då heller
 
B Björn Dahlroth skrev:
Hej
Generellt ska man vara försiktig med att bo kontinuerligt i källare som från början kanske inte var tänkta för detta utan mar avsedd för förvaring och som tvättstuga och liknande. Det handlar främst om luftkvalitetet, fukt, mögel och framför allt om radon som kan läcka från mark genom golv och genom springor längs väggar eller där rör passerar mm. Man bör göra radonmätning och komma ihåg att luften i källarbostaden liksom i andra bostäder bör bytas minst en halvgång i timmen. Hälsningar Björn Dahlroth
Good points! Källaren i mitt fall är väl inte mycket till källare haha utan är kopplat till resten av huset. Tillbyggnad på 70 talet gjorde att det blev flera etage i huset så källaren är öppet mot "nya" delen och är bara 4 steg ned från vardagsrummet. Husets badrum bla har alltid varit i källare delen och är fortfarande så, så det har alltid varit använd som en del av huset
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.