Vet inte vad det heter. Jag tänker anlita elektriker men vill göra klart förjobbet innan, dvs rör, så jag kan sätta upp taket.

Jag vill kunna släcka och tända ett rum från två separata brytare vilka sätts på varsin sida av rummet. Frågan är hur många kabelrör behövs från kopplingsdosan? Jag gissar att en för fas till lampor samt en från brytare till brytare? Om jag installerar två dosor med kabelrör emellan samt varsitt rör vilken slutar vid koppling för belysning så räcker det?

Belysningen består av 6 spots och skall vara dimförsedd. Behöver jag ett extra rör till trafon?

Det är slutet på ledningen så det (el) skall inte vidare efter dosorna. Tacksam för alla svar
 
Det du vill göra kallas för "trappkoppling". Sök på det här i forumet så kommer du att hitta massor av inlägg om det, med bilder på kopplingschema i flera inlägg.

Om vi för tillfället glömmer att det är spottar du skall driva. Rent elektriskt behövs det dras en Fas fram till första omkopplaren, från den dras det 2 st "mellankopplingstrådar" till den andra omkopplaren, från den dras det en "brytledare" till lampan, från lampan dras det nolla och skyddsjord. Om vi antar att allt utgår från en kopplingsdosa, så behöver du ett rör från dosan till resp. trappomkopplare, ett rör från kopplingsdosan till lampan. I många installationer väljer man att låta en takdosa samtidigt vara kopplingsdosa för hela rummet.

Dimmern ersätter den ena trappomkopplaren (och enl. den nu aktiva trråden om dimmerplacering så kan man tydligen själv välja om dimemr skall sittta i den ände som har fas eller i den ände som har brytledaren.

Nu skulle du även ha spottar och ransformator, det är en helt annan problemställning. Til trafon skall det gå brytledare och nolla (dvs trafo istället för lampa), oftast behövs det ingen skyddsjord till en trafo. Sedan skall du dra rör (lämpligen) från trafon till resp. lampor.

De flesta transformatorer som används idag tillåter bara 2m kabel från trafo till lampa, så det krävs viss planering av placeringen, eller flera trasformatorer.

Jag antar att du läst in dig på vilka skyddsburkar som skall användas till lamporna?

Det du tänker göra borde du diskutera igenom med den elektriker som skall komma sedan. Annars är dett stor risk att han vägrar installera något. Även att dra rör är behörighetskrävande.
 
perfekt beskrivning tack, jag skall leta efter trappkopplingsschemat bara för att lära mig
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.