Hej!
Jag har precis flyttat till en gammal lägenhet där kontakterna i taket för lamporna ser ut som på bilden. Jag har lampor med 2 ”piggar” i (se bild). Jag har testat att sätta kontakten i alla olika hålen men får det inte att fungera. De som bodde där innan hade samma kontakter till lamporna men säger att jag kanske behöver koppla om något i den lilla vita sockeln i lampan där man knäppar fast sladdarna i. Någon som vet vad jag ska göra? Har testat i alla olika uttag i lägenheten (5st) och ingen av lamporna funkar i någon av de oavsett hur jag sätter in kontakten.
 
  • Tak med osäker plafondfäste och löst hängande eluttag.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Hand håller en europeisk stickkontakt framför en vit struktur som liknar snöflingor. Bilden är suddig och överexponerad.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Om uttagen är kopplade så bör det finnas fas(tänd) på en pinne, neutral på en och möjligen fas (tänd2) på det sista. Så om du testar alla alternativ så SKA lampan tändas. Annars är det inte spänning i uttagen eller så är det fel på lampan...
 
Jag har testat 2 olika lampor (båda funkade i min tidigare lägenhet) i 5 olika uttag i olika rum där tidigare boende hade lampor uppsatta 2 dagar innan och då fungerade allting. Blir inte riktigt klok
 
Ja som sagt den kontakten du har på lampan skall fungera i det lamputtaget. Men du man behöva testa vilket håll den skall sitta på. Bara ett av de tre fungerar.

Du har alltså provat med mer än en lampa? har lamporna fungerat tidigare, med just den anslutningskabel som du visar på bilden?

De här uttagen du har kallas för "kronuttag", och var standard i hus fram till ngn gång på 70-talet, kanske även en bit in på 80-talet.

Funktionen var att man kunde ha en brytare med två knappar (kronbrytare) och då hae n ytterligare tändtråd från brytaren till uttaget. På så sätt kunde man tända hälften av lamporna i en ljuskrona, andra hälften eller alla lamporna i kronan. Det var den tidens dimmer.

Uttagen var som sagt standard och användes även om man inte hade krontädning, men då med bara en knapp på väggen och bara en tändtråd. Den 3e kontakhylsan lämnades då tom.

På bilden ser vi att det bara går två trådar till ditt uttag från taket. Alltså en tändtråd och neutraledare.

Så bortsett från att det inte fungerar så är allt rätt. OM du nyligen har kopplat in anskutningskabeln till lampan, så lägg gärna upp bilder där vi ser ihopkopplingen.
 
Det kom mer medan jag skrev. Lamporna har alltså fungerat i din tidigare lägenhet, i EXAKT det utförande de har nu?

Det skulle kunna vara så att förre ägaren har installerat dimmers, eller "smarta" brytare? Som kanske inte är kompatibla med dina ljuskällor, om du ex. har LED lampor och han hade glödlampor, eller halogen.
 
J
Instämmer med ovan. Eftersom det kan vara kronbrytare, så kolla så att det inte, låg sannolikhet, men ändå är en brytare på motsatt vägg som är av. Kolla säkringarna, och i nästa steg en strömtestare av något slag för att reda ut var felet sitter.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.