I
Hej,

Vi bor i ett 1 plans hus med inredd källare(takhöjd 215) byggt på 70 talet. Huset står uppe på en kulle vilket troligen är en anledning till varför vi inte haft några av de mer traditionella fuktproblemen som ex färg som flagnar eller att väggarna vittrar. Huset är inte dränerat sen det byggdes och detta främst på grund av att man inte ansetts det behövas. Ett aktivt frånluftssystem installerades för kanske 10 år sen som har 3 frånluftsventiler i källaren vilket förbättrar luftkvalitén. Trots detta upplever en i familjen som har känsliga luftvägar problem med luften när hon är i källaren. För att testa om det har med fukten att göra har vi låtit vår avfuktare(som annars används i tvättstugan) stå och köra hela veckan. Det vi framförallt noterar är att det nu uppstått en "källardoft" som börjar sprida sig upp på entréplan.

Frågan är då varför man får denna doft när man torkar upp källaren? Borde det inte vara tvärtom? Skulle det kunna vara ett tecken på underliggande problem?
 
Vart leder luften från avfuktaren ut? Vi har en avfuktare i krypgrunden och våtfluften som blåses ut luktar som krypgrunden.
 
I
Det är en portabel avfuktare som står i tvättstugan, detta betyder att den drar in och skickar ut luft praktiskt taget på samma ställe, i detta fallet tvättstugan. Alla dörrar är såklart öppna i källaren och tvättstugan är typ på mitten av källaren.

Avfuktaren är kopplad med slang till avloppet där fukten(vatten) deponeras.
 
Då är det troligtvis inte pga av att källaren torkar upp utan mer för att avfuktaren vispar omkring luften i hela(?) källaren. Det indikerar då att det finns fuktproblem (någonstans).

Är det en inredd källare med invändigt isolerade/reglade väggar och golv? Då är det en överhängande risk för fuktproblem. Om nu huset ligger högt och i väldränerande jordlager så kanske det generellt är ok trots den tokiga konstruktionen.
Hur är det med stuprören? Det brukar kunna ge problem i husets hörn där de leder ner vattnet.

Det räcker att det finns ett enda ställe i hela källaren för att doft och hälsokänningar ska kunna uppstå.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.