Vi har just köpt en tomt som vi tänker bygga nytt på (går mot strömmen, eh). De flesta hustillverkare verkar som standard köra med frånluftsvärmepumpar. Tyvärr verkar ju dessa ha i princip nada förmåga att kyla. Bergvärme är inte heller något alternativ pga markförhållandena och vi vill inte gräva upp hela tomten för jordvärme. Vi har därför istället börjat snegla på luft-vattenvärmepump (lvvp)

En frustration för oss har varit att "patentlösningen" så fort man nämner AC är att installera en enkel luft-luftvärmepump med fläktkonvektor på en plats i huset (typiskt sett nära "klumpen" på utsidan). Detta är ju helt klart sub-optimalt då all kyla hamnar på ett ställe och sedan måste kunna spridas dit den behövs. Dessutom brukar fläktkonvektorerna se ut som blinkande ufon mitt på väggen i de annars stilrena bostäderna.

Enligt Nibe så ska det gå att få kyla från en LVVP genom att den producera kyla i ett separat system med fläktkonvektor. Är det någon som har erfarenhet av detta i praktiken?

Kan man leda kylan till flera olika rum, t.ex. allrum på övre plan samt vardagsrum på nedre, kanske även till huvudsovrum och ytterligare något rum?

Är det svårt att bygga in dessa ledningar i tak/mellanväggar hos normala huskonstruktioner (mtp kondensisolering)? Utomlands (medelhavsländerna) och på hotell även här hemma ser man ju ofta "falska" innertak som innehåller fläktkonvektorerna ("klassisk" hotell-AC).

Finns det snyggare fläktkonvektorer än de klassiska med fjärrkontroll, LED:ar och en "viftande lucka" som öppnas när AC:n dras igång?

Och vad har man för ventilation till ett sånt här system? FTX?
 
A
frånluftvp används för att man på billigaste sätt uppfyller riktlinjerna för ventilation och uppvärmning
enkelt att få bygglov med detta.

en annan uppvärmning kan då kräva en annan ventilationslösning

det blir en komplex lösning om du skall vända systemet dvs kyla
golvvärme utgår samtliga radiatorer måste ha fläkt eller sitta i taket samt kondensavledning

enklast blir nog... att du går på flvp och monterar en kylanläggning med innedelarna infällda i taket så syns de minst och väldigt enkelt att göra när man ändå bygger nytt
 
Spontant känns det jättekorkat och irrationellt att skaffa en LLVP som bara ska stå (särskilt utedelen) när den inte används för AC. Det kan ju inte vara bra för maskineriet (mögel?). Och att köra den som värmekälla samtidigt som man har t.ex. en FLVP låter ju inte ekonomiskt heller (om inte annat så för att man äger och driver dubbelt maskineri).

Flera tillverkare (bl.a. Nibe och Panasonic) verkar ha möjligheten att dra kylmedia från LVVP (antagligen vatten eller ev. etanolinblandning) till en eller flera fläktkonvektorer, alternativt mata kyla till ett kylbatteri till FTX:en.

Någon som har erfarenhet av sådana system?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.