Hur kommer Sveriges elnät påverkas när Aurora line tas i drift?
Tänker då främst på elpriser.. 😱
Elmaster i skymningen, träd i förgrunden, rosa himmel i bakgrunden. Artikel om regeringens beslut gällande infrastrukturprojekt.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Jo Aurora Line är ju ett stort steg mot att kunna skapa BotniaLinkH2.
På den finska sidan har du då stålverk som ägs av Outokumpu.
På svenska sidan har du SSAB, Luleå och H2greensteel mfl.

Sen dividerar vi då i Sverige och längbänkar det här men finska Fortum har redan planer på att bygga kärnkraft på den finska sidan som då passar bra med Aurora.
Men de tyska biltillverkarna menar då att plåten blir "skitig" med kärnkraftsel, fan trot!

https://www.uniper.energy/sverige/nyheter/botnialanken/
https://svenska.yle.fi/a/7-10031172
 
Jarlingar Jarlingar skrev:
Hur kommer Sveriges elnät påverkas när Aurora line tas i drift?
Tänker då främst på elpriser.. 😱
Det där är riktigt svårt att svara på, men har förmodligen mer att göra med annat som händer ungefär samtidigt - framför allt om H2, Hybrit etc kommer igång - än just Aurora Line.

Men om vi tittar på det högst osannolika scenariot "allt annat lika som idag":

Det kommer troligen bli lite högre priser i SE1 och SE2, eftersom priset ofta är lågt där pga begränsningar i överföringskapaciteten ut från området SE1,SE2,NO3,NO4 är kraftigt begränsad. (Ca 6 GW SE2->SE3, 1200-1500 MW SE1->FI och ca 300 MW på Norska sidan.)

Nu vet jag inte hur mycket kapacitet Aurora Line kommer att få, men vi kan väl höfta med 1 GW eller så. Det kommer troligen göra att priserna kryper upp lite i norr, då samma mängd elproduktion kan exporteras lite mer effektivt.

Söderut är det en helt annan historia. Vi har kunnat se den motsatta effekten till Aurora Line den senaste månaden, då SE1->FI har haft underhåll och bara haft ca 300 MW kapacitet. Det har lett till att länken SE3->FI har utnyttjats mycket hårdare, vilket i sin tur ökar belastningen på snittet SE2->SE3 med den där 1 GW. Det leder till högt pris i SE3 när kapacitetstaket nås.

Så Aurora Line i sig kan snarare bidra till lägre priser i SE3. Det kan bli ännu mer så om man får ordning på nätet runt Uppsala-trakten, så att kapaciteten FI->SE3 kan utnyttjas mer effektivt. (Den kapaciteten är i praktiken noll när alla Forsmarksreaktorerna är i drift.)

I praktiken kan det förstås bli helt annorlunda, men då beror det troligen inte på Aurora Line utan på alla andra satsningar av olika slag.
 
Jo klart märkligt att man måste gräva djupt för att se vad Aurora ska kunna överföra....
https://www.svk.se/aurora-line/
Men Fortum är ju helt klart pågång i Torneå med ny kärnkraft.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.