Hej,

Håller på att installera tre spots i sidoundertaket på mitt garage. Har fått höra att man kan förlänga spotslivslängden avsevärt om man sänker den totala effekten med runt 5%. Är det någon som känner igen detta och vet hur man går tillväga?

Så här direkt känner jag att man skulle kunna ta den totala effekten av spotsen och mha av det beräkna strömmen och utifrån det köpa en resistor. Men det känns som att det borde finnas någon lite mindre "brutal" metod.

Hälsn
/Jonas
 
Vissa 12V transformastorer lämnar medvetet lite underspänning just för att öka livslängden på lampan. Att sänka effekten såpass mycket som 5% kanske är att ta i lite. Har för mig att en sänkning med 3% ger 10% bortfall av ljus, det används som dimensionerare för att avgöra hur mycket spänningsfall man kan acceptera pga. resistans i ledningarna.
 
Ja, exempel vis kan du montera en dimmer, och det anser jag som den minst brutala insatsen...
 
Dessa lampor drivs av 230V glömde jag bort att säga så det finns ingen transformator som gör något. En dimmer är ju ett sätt att gå men om jag inte vill ha en dimmer utan ett statiskt effekt bortfall finns det någon annan väg att gå?
 
Köp 240V eller 245V-lampor. Blir nog billigare än att mickla med en 'breeder'.
 
Det där med resistor fungerar säkert rent elektriskt, men efterssom du har 230V så måste du isolera resistorn på något bra och godkänt sätt, samtidigt blir resistorn ganska varm så den kommer att behöva kylning, dvs inte sitta i en isolering.

Jag tror ändå att en dimmer är bästa och billigaste lösningen. Resistorer är inte så dyra, men innan du är klar med diverse kopplingsmaterial och kapslingar för varje resistor etc, så är du uppe i en ansenlig summa per spot.
 
novajonas skrev:
Dessa lampor drivs av 230V glömde jag bort att säga så det finns ingen transformator som gör något. En dimmer är ju ett sätt att gå men om jag inte vill ha en dimmer utan ett statiskt effekt bortfall finns det någon annan väg att gå?
Jag skulle vilja ha en förklaring till "ett statiskt effekt bortfall"?

En resistor i serie blir som skrivet varm och det är en effektförlust som du får betala för, men kråkorna blir glada.

En dimmer har inte denna effektförlust utan den reella effekten minskar mer än fallet med resistor.

Transformatorn om det är en så kallad elektronisk är att utspänningen är konstant oavsett om nätspänningen varierar och lamporna får rätt spänning och får rätt livslängd.

Med 12 V så får man mera ljus och en hållbarare lampa.

12V= kort, tjock och stark glödtråd, 230V lång, tunn och uschlig glödtråd.

Protte
 
Man brukar säga att om man dimmrar ned lamporna med 10% så dubblar du livslängden.
Så där har du ett enkelt sätt. Fattar inte vitsen med att hålla på med resistorer o grejjer.
12V-system har generellt sett, som andra riktigt påpekat, mkt längre livslängd än 230.
Dessutom finns det en mängd olika kvaliteter på ljuskällorna även inom samma fabrikat.

Dimmra en bra 12V ljuskälla, så skall du teoretiskt sett hamna på 10 000 brinntimmar.
En vanlig 230V ligger i regel på 2000 brinntimmar.
 
det jag menar med statiskt effektbortfall är väl att jag inte bryr om man kan reglera det med te.x en dimmer. Lätt nog krångligare än jag mendade ;) Fick för mig att det skulle vara lättare att fixa någon sorts resitor lösning men verkar som det är lättare att köpa en dimmer istället.

Men lite av anledningen av att jag inte ville ha en dimmer var att jag trodde de blev varma och iochmed att man har ett justerbart motstånd borde värme vara olika beroende på hur mycket man dimmrar? Men jag fattar nog inte riktigt vad som är skillnaden mellan en resistor och en dimmer. Trodde typ att en dimmer var ett vridmostånd? Men det är väl väl kanske lite mer "smarta" grejer.

/Jonas
 
En dimmer slår på och av strömmen 100 ggr per sekund, och då blir det väldigt liten effektförlust i dimmer.

Protte
 
En dimmer hackar bort en del av varje period av växelspänningen. Under den borthackade deln går det ingen ström alls, alltså ingen förlusteffekt heller, under resten av perioden släpper dimmern igenom all ström, då blir det heller ingen förlusteffekt i dimmern.

Om dimmern hade varit ett vridmosttånd, vissa dimmers kan reglera 1000w lampor, då hade i värsta fall kanske 500w hamnat i vridmotståndet i en dimmer inbyggd i en dosa ia väggen. Det skulle börjat brinna inom någon minut.
 
Nja hempularn, kommer inte ihåg om det var med impedans anpassning det kom men största effekten i ett reostat får man när spänning och ström är häften av full ström och spänning.

Om lamporna vore helt resistiva så får man max effekt i reostatet vid halv spänning och det skulle då vara 250W i detta fall.

Protte
 
Ok jag svävade ut lite, även 250w i en inbyggd dosa lär brinna ganska snabbt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.