Hej där!
Ska mura fundament för en stor vedspis fr 30-talet, vikt ca 120kg. Huset är fr mitten 1800-tal. På platsen har det stått en långspis brevid en AEG spis.
Tänkte gjuta platta på marken (på singel) ca 1x1m. Mura upp med återanv hålbetongsten (hålen nedåt). Klä hålbetongen med återanv eldfast rödtegel. Meningen är att vedspisen ska skjutas in i ett fack utan tak. Även ovandel kring spisen ska vara rödtegel. Kan bli fack för vedförvaring i fundamentet.
Frågor:
1 Hur tjock platta, räcker 10cm?
2 Beh jag armera plattan?
3 Hålbetongsten ok att anv?
4 Armera hålstenen?
5 Funkar det att klä hålstenen med eldfast rödtegel?
6 Hur stor spalt mellan vedspis och hålsten i facket, räcker 2cm runt om (någon verkan förutom att kunna baxa in pjäsen i facket)?
Har inte murat förr men kaklat/klinkat en del.
 
Ska du ha en murad skorsten?
Om du bara ska ställa en vedspis utan nån murstock behöver du knappast gjuta en kvm stor platta utan du kan gjuta eller mura en plint eller två under spisen om du inte vill ha den direkt på bjälklaget, inte heller behöver du nått eldfast tegel även om det självklart inte skadar att återanvända det mtrl du har.
 
Hej, tack för ditt svar. Har nya syrafasta slangar å (nyputsad skorsten).
Inget bjälklag under plats för fundamentet, enbart marken. Har ett hål på 1x1m i hörn mot murstock vilken jag tänkte passa på att fylla igen...
 
3) Det bör gå bra att återanvända cementhålstenen.
 
Vad bra. Klarar de den hetta som kommer från vedspisen?
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.