Har lite funderingar om optimal konfigurering av uppvärmning, både ekonomiskt och komfortmässigt. Hur hade ni gjort med följande förutsättningar och varför?

Bor i radhus, mitt i längan, 134 kvadrat fördelat på två våningar. Ej BRF, så vi styr helt själva. Stockholmsområdet. Huset byggt 2020. Vi kör rörligt elpris med månadsmedel. Fjärrvärme (Norrenergi) med fjärrvärmecentral Cetetherm mini ECO. Utomhuskompenserad styrning av framledningstemp. Börvärde på inomhustemp ställt på 21 grader.
FTX-ventilation med Rec Indovent Temovex Blue 4 med vattenbatteri matat från fjärrvärmecentral. Just nu inställd på tilluftsreglering 18 grader (enligt instruktion när FTX inte används som primär värmekälla).
Vattenburen värme med golvvärme i plattan på nedervåning, radiatorer på övervåning. Golvärmen matas från fjärrvärmecentralen via shunt med egen cirkulationspump. Golvvärme/radiatorer är just nu primär värmekälla. Golvvärmen har tre rumstermostater som styr totalt 4 slingor (en termostat styr 2 slingor) och radiatorerna vanliga radiatortermostater.
På övervåningen har vi även en luft/luftvärmepump IVT Aero 807-1 som vi köpt främst för kyla sommartid, men som också skulle kunna användas för värmning.
 
  • Gilla
Schon92
  • Laddar…
M
Med fjärrvärme är det väl inte så mycket att bråka med?
 
Eftersom Norrenergi tillämpar en högre fjärrvärmetaxa för kunder som även värmer en del av huset med en annan värmekälla än fjärrvärme så skulle jag bara fortsätta som ni gör nu.
 
Så om vi tar bort lufvärmepumpen som alternativ.
Är det bättre, så som vi gör nu, att köra golvvärme/radiatorer än att värma via ftx med frånluftsreglering? I båda fallen är ju fjärrvärme grunden, men distributionen av värme i huset skiljer. Får för mig, kanske fel, att det skulle vara enklare att få jämn temperarur via ftx. Särskilt golvvärmen på nedervåningen är ju väldigt trögreglerad.
 
Tilluften från FTX ska vara några grader under rumstemperaturen för att den nya luften ska blanda sig väl med luften i rummet och inte stanna kvar uppe vid innertaket.
 
  • Gilla
mrPersson67 och 1 till
  • Laddar…
FTX främsta uppgift förutom ventilation är att kompensera i viss mån för ventiliationsförluster under kalla årstiden. Förvärmaren uppgift på ca 1kw är att förhindra kallras o blånäsa när växlare. Inte klara att upprätthålla tempen i luftkanalen. Såinget att räkna med som allmän uppvärmning av 134m2
 
  • Gilla
Fotografen
  • Laddar…
Funderingarna om det här med värmen distribuerad via ftx kom då ftx-aggregatet har en massa funktioner för luftburen värme. Men det kanske måste vara ett så kallat passivhus för att det ska räcka till? Vattenburen eftervärmaren är på 1,5 kW som standard (2,8 kW som tillval).
 
Finns ju luftvärmeaggregat ligger på ca 6kw
 
I Ingentinggör skrev:
Funderingarna om det här med värmen distribuerad via ftx kom då ftx-aggregatet har en massa funktioner för luftburen värme. Men det kanske måste vara ett så kallat passivhus för att det ska räcka till? Vattenburen eftervärmaren är på 1,5 kW som standard (2,8 kW som tillval).
Nej, FTX är inget värmesystem det måste kompletteras med annan källa , typ värmepump (även i s.k passivhus).
 
Vad finns det skrivet från tillverkaren av FTX:en? Under vilka förutsättningar anser de att den kan utgöra primär värmekälla? Skall man värma med luft behövs antingen ett mycket högre flöde än vad som krävs för ventilationen eller höga temperaturer på tilluften. Och 2,8 kW låter inte som speciellt mycket för att värma 134 m². Det finns luftburna värmesystem. Men ett ventilationssystem kan inte automatiskt användas till uppvärmning bara för att det finns en FTX.

Det är ju bara att experimentera med om du vill. Men jag skulle tro att det är bättre att värma med den vattenburna värmen. Om det vore lika bra att värma med ventilationssystemet skulle nog fler hus byggas utan vattenburen värme.
 
På produktens hemsida kan man tex läsa:
-Dubbla* motströmsvärmeväxlare med ca 90% verkningsgrad
- SFP < 1,0 **
- Speciella funktioner för luftburen värme
– Låg ljudnivå
– Passivhusgodkänd
https://www.rec-indovent.se/produkter/temovex-luftbehandlingsaggregat/rt-blue-2/

Läser man i manualerna finns en hel del inställningar för rumsreglering och det går att koppla en eller flera rumsgivare.
 

Bästa svaret

Lite överslagsberäkningar angående luftburen värme. Man brukar prata om ett rekommenderat ventilationsflöde som ger en halv omsättning luft per timme. Vidare brukar man prata om ett effektbehov på 60W/m². Ta som ett exempel ett rum på 15 m². Det skulle då behöva 900W värme vid dimensionerande utomhustemperatur. Om det är 2,4 m i takhöjd blir det 36 m³ luftvolym och alltså ett ventilationsflöde på 18 m³ per timme. Luft har en densitet på runt 1,2 kg/m³ och en specifik värmekapacitet på runt 1 kJ/kgK. Från detta kan man räkna ut att om man skall ha normalt ventilationsflöde måste tilluften värmas till 170ºC för att få ut 900W värmeeffekt.

Det finns luftvärmesystem och tydligen är ditt ventilationsaggregat gjort för att vara del av ett sådant. Men det är inte bara ventilationsaggregatet det hänger på. Det behövs ett mycket större luftflöde för att klara uppvärmningen än om det bara är till ventilation. Om det då inte skall bli ökade förluster så krävs återcirkulation av inomhusluft. Inte bara ventilationsaggregatet utan även rördragningen i huset måste vara anpassat för luftvärme. Därför går det troligen inte så bra att värma ditt hus med ventilationssystemet annat än under vår och höst när värmebehovet är litet. Men det är å andra sidan enkelt att prova.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.