Hej!

Köpte vårat hus för 2 år sen och har då ibland fått små stickningar i fingrarna när jag duschar och håller i duschblandare. Har haft 2 olika elektriker här som kollat men ej löst problemet. Den senaste drog en kabel ifrån blandare ner till golvbrunn och då har det ej varit något problem. Men ser ej så roligt ut. (Se bifogad bild)
När vi mätte fick vi fram 5volt även när vi brutit strömmen till hela fastigheten. Vi har ej något elstängsel i närheten av bostaden. Dock har vi ett tåg på andra sidan om sjön cirka 150 meter bort. Tänkte göra en chansning och se om det finns några experter här som kan ha något att tillägga.

Mvh Philip
 
  • Ett duschrum med mörka kakelväggar, duschhandtag och gult sladd som ligger på golvet.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Wow
Nalleman64
  • Laddar…
A
Det skulle behöva göras något som heter kompletterande skyddsutjämning i badrummet då detta inte verkar vara gjort.

Man förbinder då utsatta delar med främmande ledande delar som duschblandaren och golvbrunnen verkar vara.
 
  • Gilla
Philip Alderin och 1 till
  • Laddar…
Symptomet är inte helt ovanligt. Man kan försöka reda ut detta. Till att börja med mäta fram om det är duschblandaren eller golvbrunnen som har en potential mot moder jord. Därifrån söka sig bakåt för att se varifrån denna potential kommer. Troligen är det inga konstigheter egentligen utan ett spänningsfall i PEN-ledaren från belastningsström hos grannar längre bort på ledningen, om det finns några. Kanske kan man få nätägaren att intressera sig och åtgärda. 5 V är ganska mycket. Har ni en klen matning?

Enklare är nog att fixa detta själv, inte med kompletterande skyddsutjämning utan med skyddsutjämning. Det är samma slags åtgärd, såsom din elektriker har gjort, fast potentialutjämningen kan göras utanför badrummet där det går att komma åt avloppsröret eller vad det nu är som har kontakt med moder jord. Det kan ev också lösas med ett eget jordtag.
 
  • Gilla
Philip Alderin och 3 till
  • Laddar…
Så dags nu när det är färdigt. Är nog en plåt upptill och plastbrunn under,Blöt golvet ordentligt och mät mellan blandaren och brunnen, medans ni mäter så skruvar/bryter en säkring i taget. Då framkommer det nog vilken del som gör att det killar. Hade ett sådant fel på ett ställe och det var ett jordfel på en kabel i mark.
 
  • Gilla
Philip Alderin och 1 till
  • Laddar…
Kan det möjligen vara statisk elektricitet som bildas när vattenmolekylerna rycker bort elektroner från plastslangen inne i stålröret? Det är en vanlig orsak till brand i kemiska processindustrier när man skickar lösningsmedel i plastslangar där jordningen är otillräcklig. Och det verkar bara uppträda då vattnet flödar genom slangen, eller?
 
Vi funderade över om vi skulle bila upp betongplattan i garderoben som ligger typ 5 meter bort ifrån badrummet och hitta armering att jorda. Eller slå ner ett jordtag där utkommande avlopp kommer. En dum fråga kanske men ett jordtag är ett metallspett man slår ner i backen och jordar? Mvh är ingen expert på el🥹
 
P Philip Alderin skrev:
En dum fråga kanske men ett jordtag är ett metallspett man slår ner i backen och jordar? Mvh är ingen expert på el🥹
Om du är ute efter principen så "ja". Dvs det är i princip ett sätt att ordna ett jordtag. Det finns några andra också som man använder beroende på förutsättningarna (nedgrävd platta och slinga finns med); det är inte säkert att ett spett fungerar. Oavsett vilken typ man använder så måste man sedan mäta upp det.

Så ovanstående är inte tillräcklig information för att faktiskt ordna ett riktigt jordtag (det behövs säkert ett proffs till det i det här fallet) men principen är att man fixar något ledande i backen som då förbinder en till moder jord på ett bra sätt.
 
  • Gilla
Philip Alderin och 1 till
  • Laddar…
P Philip Alderin skrev:
Vi funderade över om vi skulle bila upp betongplattan i garderoben som ligger typ 5 meter bort ifrån badrummet och hitta armering att jorda. Eller slå ner ett jordtag där utkommande avlopp kommer. En dum fråga kanske men ett jordtag är ett metallspett man slår ner i backen och jordar? Mvh är ingen expert på el🥹
Armeringen är nog inte jordad.
 
Det är ju osäkert vad som är jordat och inte. Jag skulle inte lita på att avloppet är jordat heller,njag är faktiskt mer orolig för ojordat avlopp än ojordat vatten. I vattenledningar så har man normalt sett konstant kontakt med jord via vattnet (även om vatten är en halvdan ledare för el om det innehåller lite salter), men avloppet brukar inte vara jordat. Detta antyder att det är just avloppet som blir lätt spänningsförande av antingen induktion eller jordfel i elkabel.

Att jorda armeringen i rummet bredvid kan vara en bra idé, men det finns inga garantier för att detta löser problemet. Det måste göras rejäla undersökningar om vad som är orsaken.

Om det finns vattenpump i huset så kan den förresten vara felkällan, men om det är kommunalt vatten så skulle jag inte tro vattnet är bekymret.

Det kan vara väldigt många olika saker, man måste mäta mellan ett jordspett, elens jor, vatten, avlopp till att börja med. Sedan mäta mellan olika punkter i olika rum osv.
 
  • Gilla
Philip Alderin
  • Laddar…
A
Enligt 70x i installationsreglerna så ska kompletterande skyddsutjämning göras i badrum och det är normerande precis som jordfelsbrytare om jag inte minns helt fel så det känns som en ickefråga för mig.
 
P Philip Alderin skrev:
En dum fråga kanske men ett jordtag är ett metallspett man slår ner i backen och jordar?
Ja, helst 2-3 spett som drivs ned 2-3 meter. Har du ett foderrör till djupborrad brunn är det perfekt. Då det inte är en säkerhetsfråga så ställs det egentligen inga höga krav på Det vore dock intressant att mäta strömmen i sladden du har där nu för att se vad det handlar om.

Armeringen i plattan har troligen ingen kontakt med jord och blir då ganska verkningslös. Men det är ändå inte fel att få med, men det är väl mycket jobb att bila upp den i efterhand. Dessutom kommer någon perimäter att ropa efter regelrätt skarvning av mattorna...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.