Har plan på att sätta upp 2 stolplycktor på min tomt. Hur djupt skall kabeln grävas ner? bör den ligga i hölje?. Vidare krävs det väl inte så grov kabel med tanke på den lilla effekten som dagens led lampor har.
 
Du ska definitivt lägga kablarna i hölje. Är det 230 V så är det dessutom inget du får göra själv. Även 12 V kan vara installationspliktigt i vissa fall.

Kablarnas tjocklek går att räkna på, men då krävs mer info.
 
Det beror på, ACEFLEX kan ju läggas både i mark och i rör.
 
A arvid53 skrev:
Har plan på att sätta upp 2 stolplycktor på min tomt. Hur djupt skall kabeln grävas ner? bör den ligga i hölje?. Vidare krävs det väl inte så grov kabel med tanke på den lilla effekten som dagens led lampor har.
1. Är det en uppfart för bilar så bör kabeln ned 60-70 cm, alternativ med något mekaniskt skydd ovanpå. Annars räcker oftast ett "spaddjup" dvs ca 35 cm.
2. Markrör är att föredra, men kraftkablar får annars läggas direkt i marken. Du får själv bedöma sannolikheten att du vill byta kabel eller komplettera med en kabel till i framtiden.
3. Arean beror på längd till lyktan längst bort och inkopplingspunkt, om den kan få en egen säkring.
4. JFB krävs.
5. Det är behörighetskrävande att förlägga kabeln.
 
  • Gilla
Panor82
  • Laddar…

Bästa svaret

Markrör/Slang finns i olika klasser
SRN ska förläggas lika som kabel direkt i mark med avseende på kringfyllnad. Tål ej solljus.

SRS lite kraftigare och mycket bättre. Tål ej solljus

SRE extra tålig och mycket dyrare. Kan läggas där man ej uppfyller fyllnadshöjd samt på berg i dagsljus.

Ett vanligt missförstånd är:
Om man lägger rör eller slang så kan man återfylla med massor innehållande sten. Eller lägga rör på stenig schaktbotten.

Rent krasst så SRN rör ska läggas lika som kabel direkt i marken dvs sand under på sidorna och över. Riktmärke 10cm kringfyllnad 0-4. Resterande återfyllnad innehållande max 10% volymprocent större sten utan vassa kanter, med större sten räknas max 100mm.

SRS rör kan läggas på schaktbotten innehållande mindre sten.

SRE kan läggas direkt på berg synligt i dag. Den tål även solljus.

Tänkt på att förläggningsdjup är mätt från färdig markyta ner till ovankant rör eller kabel om kabeln ligger direkt i marken. Dvs schaktdjup är djupare.

Till TS fall rekommender jag utan att ha sett förhållandet.
35cm i tomtmark till rörets överkant är normalt tillräckligt, SRN i grönytor samt SRS i uppfart eller parkering för personbilar.
Alternativt SRN på djupet 55cm där bilar passerar/parkeras.

Övrigt
Vid kabelförläggning i rör i mark får kabeln sämre belastningsförmåga än om kabeln läggs direkt i marken.

Finns en bra instruktion om kabelförläggning i mark. EBR KJ41:21 den kostar dock en slant. Men den innehåller mycket bra information till de som jobbar med kabelförläggning i mark. Det finns sektionsritningar mm... det är dock bara en mycket liten del som behandlar kabel i tomtmark...

Ps. Kabelskyddsrören i bygghandeln är oftast SRN.
 
  • Gilla
avh67f och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.