Bor i en brf, gavellägenhet i ett radhus om fyra hushåll byggt 1991. Brf:n ansvarar för utsidan av byggnaden. Taken rengjordes av inhyrd firma förra året. Bostaden är belägen i fuktig miljö omgiven av leråkrar och skog nära Vänern.
För 45 dagar sedan började vatten droppa från innertaket i ett rum, en trasig takpanna upptäcktes ovanför läckan Trasig panna byttes ut, under den sattes en masonitskiva. Vinden är kallvind med självdrag. Innertaket består av spånskivor som togs bort, plasten som håller isoleringsullen skars upp och runt 25 kilo dyngsur isoleringsull revs ut. En avfuktare placerades i rummet som är 12 kvm. Dess behållare töms en gång om dygnet vid samma tidpunkt. De första 20 dagarna fylldes behållaren med ca 3 liter vatten per dygn. Därefter har vattenmängden minskat till ca 2 liter per dygn och stabiliserats på den nivån, ibland lite mer men aldrig mindre. Givetvis har fönstret hållts stängt.Snickaren har varit här ett antal gånger och har inspekterat taket utan att upptäcka andra skador. Han har stuckit in handen på olika ställen i isoleringsullen utan att upptäcka fukt. Andra hushåll har också drabbats men anses nu tillräckligt torra för renovering. Det är bara vi kvar som fortfarande har en större mängd vatten i luftavfuktaren per dygn. Fukthalten i rummet med avfuktaren 30-35 %, jmf med resten av lgh som ligger på 60-70 %. Utomhus är fukthalten oftast runt 75-80 %.
Hur ska man tänka? Låta lägga ihop/reparera innertaket trots 2 liter om dagen i avfuktaren, det kanske balanserar sig själv med tiden? Ska man förvänta sig att det fortsätter bli vatten i behållaren pga den yttre höga luftfuktigheten och iom att innertaket är öppnat, även om merparten av isoleringsullen är kvar? Tacksam för synpunkter,
 
Om plasten är uppskuret spelar det ingen roll hur länge avfuktaren går. Den kommer alltid vara full då den försöker torka ut hel världen.
’För att en avfuktare skall fungera måste ytan som skall torkas plastas in. Mät fukten i virket med en fuktmätare istället
 
  • Gilla
Dowser4711
  • Laddar…
Ja, i och med att ni har en låg fukthalt i luften så hämtar avfuktaren in ny och fuktig luft utifrån.
Det spelar inte så stor roll hur mycket vatten som ni tömmer ur den, då det mestadels påverkas av tillflödet av fuktig luft. (Är det litervis med vatten en längre tid så är det inte från fuktigt virke, utan fuktig luft, typ genom en öppen plast)

Precis som @Matti_75 säger så är det dags att mäta om det finns någon fukt kvar i materialet eller ej.
Är allt torrt så är det dags att återställa. Så fort ni tätar plasten kommer avfuktaren sluta fyllas på.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.