Claes Sörmland
M mgranbom skrev:
Det går även att spräcka den packade jorden med en grep. Om man gör det nu på hösten så fylls sprickorna med vatten och tjälen hjälper sedan till.
Nackdelen är att det blir en ojämn gräsmatta igen men det kanske går att jämna ut till våren innan det grott i den nya jorden.

/M
Och det är fruktansvärt tråkigt arbete...
 
Anthish Anthish skrev:
Det är lätt att vara efterklok, men nu har vi i alla fall lärt oss till nästa gång vad som händer med en så tung hjullastare på gräsmattan :) Lite surt är dock att vi förklarade för uthyrningsföretaget vad vi skulle göra och rådfrågade storlek och modell, och det var den här de rekommenderade. Vi borde definitivt tagit en mindre modell, eller bara kört för hand med spade och skottkärra även om det hade tagit tid.

Vi har nu undersökt var dräneringsrören leder och det visade sig att de leder till en stenbädd på baksidan av tomten där det går ett större dräneringsrör som går förbi flera av grannarnas tomter. Vi grävde faktiskt ner till vårt egna dräneringsrör på ett ställe och skar upp en liten bit av röret. Röret stöter man på ca 30 cm under jorden. När vi kikade in var det helt tomt på både vatten och jord. Vi testade att spola vatten i röret och det rann undan utan problem. Vår teori är nu att rören har klarat sig men att jorden blivit så packad och lerig att vattnet inte lyckas rinna igenom. Nu ska vi vänta och låta naturen ha sin gång.

Något positivt är dock att det mesta vattnet faktiskt nu är borta. En del har försvunnit då vi grävde en liten mini-kanal till stenbädden med dränering vilket tömde bort en hel del av vattnet. Resten har lyckats torka upp under veckan då det som tur är inte har regnet särskilt mycket mer.
Ett tips är att kontakta en landskapsarkitekt eller trädgårdsexpert som kan hjälpa er att planera ytorna när ni nu ändå kanske åker på att planera om delar av ytan.
 
Jonatan79 Jonatan79 skrev:
Ett tips är att kontakta en landskapsarkitekt eller trädgårdsexpert som kan hjälpa er att planera ytorna när ni nu ändå kanske åker på att planera om delar av ytan.
Ett effektivt sätt att göra ett projekt som redan har vuxit utover allt rimligt ännu dyrare.
 
  • Gilla
gaia och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.