Vi flyttade till ett nybyggt hus för några månader sen. I våran tillvalslista står att vi valt bort standardlisterna och valt släta golv - och taklister. Byggföretaget har dock satt hålkälslist i taken i hela huset, förutom i ryggåstaket där det är en "allmogelist" och dessutom klossar i hörnen vilket vi absolut inte vill ha. Vi påpekade detta fel innan och under besiktningen och det togs med i protokollet. Företaget anser att vi har fått de lister som de använder som "slät" i vårat område och de säger att de inte gjort något fel... Vi anser att en slät list är en slät list och en hålkälslist är en hålkälslist. Vad tycker ni?
Om listerna ska bytas ut innebär det eventuellt att alla innertak måste målas om och alla väggar tapetseras om. Detta för att spikhålen från de breda hålkälslisterna inte ska synas. Har ni några tips eller råd att ge? Vad kan anses vara en skälig ersättning om det kommer på tal? Huset är 144 kvadratmeter.
 
Tycker att det är inte solklart. Vad exakt är en slät taklist? Det skulle möjligen kunna vara en s.k smyglist, dvs en list av samma typ som en slät golvsockel. Men iom. att det inte defnierats vad det är för list som avses så är det inte solklart att byggfirman gjort fel. Å andra sidan så vore det ju bra om någon frågar vad som menas om man specar en listtyp som inte existerar.

Jag misstänker att ett åtgärdande kan vara mer omfattande än att "bara" måla om och tapetsera. För troligen har man inte heller gjort hörnet riktigt kant i kant uppe vid taket, det är vanligt att det finns en glipa på 10- 20 mm i hörnet tak vägg, som sedan täcka av en taklist. Sätter ni då en smylist som kansske inte täcker mer än 8mm så finns det stor risk att man måste fylla och spackla glipan på något sätt.
 
Ja det är nog en definitionsfråga. Vi har satt "släta" hålkälslister i hela vårt hus. Finns ju snirkligare varianter som brukar kallas något annat... Klossar i hörnen känns dock som lite "fusk" men en del byggare tar nog för givet att det är ok om inget annat sagts. Det går ju snabbast då.
 
Jag är nog benägen att hålla med husbyggaren.
Det finns inte en exakt listmodell som heter "slät list", men en hålkäl är ju en typ av slät list. Att jämföra med allmogetaklister i olika storlekar, som ju är en profillist. I alla fall i min värld....

Har Ni inte definierat exakt vilken typ av list det skall vara (hade Ni tänkt Er raka trekantslist eller nå't ?) så skulle min första tanke också vara en hålkäl. Slätare kan det väl inte bli och fortfarande vara en taklist ?
 
Här borde nog er hussäljare hängas. För uppenbarligen har ni gjort klart för hussäljaren att listvalet var viktigt för er. Då borde säljaren ha säkerställt att tillvalet definierat en listtyp som existerar. För det finns inget som heter slät taklist.
 
Vad sade besiktningmannen?


Om man läser konsumenttjänstlagen så är det kundens uppfattning om vad som skulle levereras som gäller tills entreprenören kan bevisa motsatsen.
Säljaren skolle på något sätt delgivit er informationen om vad som är en "slät list".
Det är möjligt att denna informationen finns i det (troligtvis) digra beslutsunderlaget som ni haft tillgång till från husleverantören.
Kan ni visa på att ni sett en bild eller liknande på en annan list som är slätare än den ni fått monterad så har ni ett starkare case.
 
Hemmakatten
volvo skrev:
Om man läser konsumenttjänstlagen så är det kundens uppfattning om vad som skulle levereras som gäller tills entreprenören kan bevisa motsatsen.
Jag tror att det är detta, som volvo skrev, man skall betona. Vi hade fönster vi inte var nöjda med utseendet på monteringen (förutom rena felaktigheter). Besiktningsman och jurist var inblandade, och delvis beroende på ovan, fick vi en prisreducering. (I vårt fall var det inte möjligt att byta ut fönstren). Nu handlade detta om sex-siffriga belopp och för oss var det värt att gå vidare med.
 
Tack för engagemanget! Besiktningsmannen vill inte ta ställning utan skriver bara att vi har olika uppfattning. Vi har ingen skriftlig information om listerna utan de säger bara att hålkälslist är vad de använt i några andra hus där beställaren valt bort standardlisten (en typ av allmogelist). Vi har tittat på t ex Törnshammar Bruk och där skiljer de på hålkäl, skugg, svanhals och slät.
Husföretaget säger nu att vi ska inkomma med ett brev där vi skriver vad vi tycker är fel. Får se framöver vad som händer...
 
imported_Dreams skrev:
Vi har tittat på t ex Törnshammar Bruk och där skiljer de på hålkäl, skugg, svanhals och slät.
Vad den ena kallar för en sak är inte säkert att den andre menar samma.
En hålkälslist kan visst benämnas slät om alternativet är en allmogelist.
Det ligger dock på säljaren att bevisa att deras definition på "slät taklist" är detsamma som den hålkälslist som ni fått.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.