Claes Sörmland
Fastighetsprofessorn Hans Lind menar att det enda sättet att få byggbranschen att förnyas är att låta den falla. Alltså ska inte våra politiker ingripa och stimulera branschen nu när det börjar likna en kris. Är destruktiv förnyelse det som behövs i byggbranschen nu för att långsiktigt kunna trycka tillbaka de höga och alltmer stigande priserna för nybyggnation?

Läs mer här:
https://www.affarsvarlden.se/artikel/professorn-politikerna-driver-upp-bostadpriserna
 
  • Gilla
ylven
  • Laddar…
Ja, det är väl nödvändigt i alla branscher. Stålbad då och då som rensar bort de sämsta aktörerna i branschen, medan de bästa överlever. Alternativet är ju att hålla kassa aktörer kvar i branschen med konstgjord andning/subventioner.

Nån kanske kan hävda att byggbranschen skulle vara nåt sorts särfall. Men lycka till med att göra det på ett trovärdigt sätt.
 
  • Gilla
uuu
  • Laddar…
MrJay
We learn from failure, not from success.

-Bram Stoker
 
Hur man än gör blir det fel.

Att bara låta marknadskrafterna ha sin gång och låta stålbadet rensa bort de "sämsta" företagen innebär i klartext att man ränsar bort seriösa företag med hederligt avlönad arbetskraft och seriös kvalitet medan allsköns halvkriminella figurer kan fortsätta.
-Ett företag som till exempel asbestsanerar ordentligt har mycket högre kostnader och sämre konkurrenskraft än ett företag som sätter sommararbetande ungdomar att riva asbesten utan skydd utan att berätta för dem att det är asbest.
-Ett företag som betalar ut hela lönen och låter de anställda behålla pengarna har sämre konkurrenskraft än ett företag där chefen under mordhot tvingar anställda att betala tillbaka halva lönen kontant utan kvitto.
-Ett företag som kopplar avloppen till någon slags utgående avloppsrör har högre kostnader och sämre konkurrenskraft än ett företag som bara leder ned rören i krypgrunden och låter dem sluta där.

Alla de här exemplen är direkt ur finländsk verklighet i samband med krisen 2008.

Å andra sidan brukar statsstöd leda till att skattepengar slösas bort på att hålla liv i företag som inte ens skulle ha överlevt under goda tider och att företag driver sin verksamhet för att maximera mängden statsstöd inte för att maximera fakturerbara arbeten.

Det finns alltså inga enkla lösningar som är bra.
 
  • Gilla
Manberg och 5 till
  • Laddar…
Består inte den "svenska" byggbranschen till största del utav utländska företag och teaterarbetare?

Istället för att kasta in massa pengar så skulle man ju kunna passa på att göra underhåll på alla kommunala fastigheter som ligger 10 år efter i underhållsplanerna.
 
A
Hoppas Ahlselll går i konkurs och alla Sveriges elektriker får sparken.
Då kan jag sova gott om natten!

Just det, Alla VVSare också, de är ännu värre med sina listpriser
 
Claes Sörmland Claes Sörmland skrev:
Fastighetsprofessorn Hans Lind menar att det enda sättet att få byggbranschen att förnyas är att låta den falla. Alltså ska inte våra politiker ingripa och stimulera branschen nu när det börjar likna en kris. Är destruktiv förnyelse det som behövs i byggbranschen nu för att långsiktigt kunna trycka tillbaka de höga och alltmer stigande priserna för nybyggnation?

Läs mer här:
[länk]
Betalartikel skriv det svårt?
 
Claes Sörmland
M Manhunter skrev:
Betalartikel skriv det svårt?
Aha, den låg öppen vid trådstart. Men argumentet från Lind återgav jag i trådstart och egentligen står inga fler argument än detta i artikeln.
 
Vid en kris är det relativt rinligt att staten håller i och startar fler projekt för infrastruktur. Inte låtsats projekt, utan nödvändiga. Tror merparten är enig om att vi har viss skuld i underhåll och byggnation på flera områden. På så sätt mildras konsekvenserna av krisen samtidigt som viss lägsta-nivå hålls.

Tycker däremot inte att man ska subventionera med utökad rot osv som riskerar att gå ner i oseriösa fickor och hålla olönsamma bolag i konstgjord andning.

Genom statliga/kommunala projekt mildras krisen samtidigt som man får något för pengarna. Sverige har en förhållandevis låg stadsskuld och är det någon gång man ska nyttja det, är det vid en kris.
 
Destruktiv förnyelse funkar om det finns någon eller några som är villiga att gå inte på marknaden med nya idéer.

Finns det verkligen?

Annars blir det väl bara samma aktörer som konsolideras lite.

Boom-bust marknader är magneter för skojare så vill man ha bort sådant föreslår jag att man arbetar för att byggmarknaden ska ha en mer stabil storlek över tid. Där har det eldats på med rot och låg ränta alldeles för länge så krutet inte är torrt nu när räntan stiger och tiderna blir lite svårare.
 
Personligen tror jag inte på någon form av allmän konstgjord andning. Räntar/priser o.d. kommer troligtvis inte under någon översiktlig tid komma ner till de nivåer som rådigt. Därför kommer privatpersoner och företag hålla betydligt hårdare i slantarna en ganska lång tid framöver. Ev. stöd riskerar då att bli mer permanenta än tillfälliga med följd att vi kan få aktörer på marknaden som egentligen inte har någon affär ( utan stöden då).

Sedan är prisbilden på en del tjänster rätt uppblåst och skulle må bra av att sjunka till en mer normal nivå.

Med det sagt anser jag inte att det inte finns något att göra. Efter att ha byggt hus själv samt arbete inom byggbranschen så är det för mig solklart att byggregler och krav är både krångliga och orimliga samt kostsamma. Därför kan det ju vara rimligt att vi istället kikar på att förenkla regelverk och hålla nere byggherrekostnaderna. Det behöver inte vara krångligt att bygga.
 
M
M Manhunter skrev:
Betalartikel skriv det svårt?
Det är en fri artikel men du måste registrera dig för att kunna läsa den.
Affärsvälden är för övrigt en av väldigt få tidningar som det faktiskt är värt att betala för i Sverige idag, vettiga krönikor (nästan alla) och analyser. Är du private banking kund hos Nordnet får du 6mån gratis och sedan 50% rabatt i fortsättningen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.