Min mamma hade en trekammarbrunn gjord av betongringar, när man tömde den på vatten såg man hur det forsade vatten in från skarvarna. Så det finns en risk att avloppsvatten läcker ut i grundvattnet. men lätt att kolla. om vattennivån inte stiger upp till avrinningsröret så läcker det ut istället.
 
Det är liksom syftet med en avloppsanläggning. Att återföra avloppsvattnet till grundvattnet. Trekammarbrunnens syfte är bara att avskilja slammet som annars sätter igen marken.
 

Bästa svaret

E-coli finns bara i tarmkanal på varmblodiga däggdjur, djur eller människa.

Steg ett är att kontrollera så att lock och ev. ytliggande ringar är täta, man vill heller inte ha stillastående vatten i brunnens närhet.

Kontrollera brunnen för ev. djur som kan ha tagits sig ner, avlägsna då dessa.

Klorera brunnen enligt instruktion på klorinflaskan, lått stå under ett dygn, spola även alla ledningar så man känner klor doft från alla kranar.

Efter ett dygn omsätter man vattnet långsamt med en trädgårdslang ut på marken alt. dike (undvik att spola för mycket klorvatten ut i avloppet). Försöka att inte sänka vattenpelaren i brunnen för snabbt då man lätt stressar marken. Det kan då resulterar i att marken inte hinner rena vattnet med resultat i att man får färg eller grumlighet på vattnet.

När man känner att klordoften är borta från vattnet så spolar man igenom ledningarna.

Vänta 2-3 veckor och ta sedan ett nytt bakterieprov.

Denna process utesluter huruvida det är brunnen eller vattnet som rinner in i brunnen som är problemet.

Är bakterierna fortfarande kvar så får man titta på andra källor till bakterier, då det är vattnet som rinner in i brunnen som är problemet.
 
D Daniel 109 skrev:
Det är liksom syftet med en avloppsanläggning. Att återföra avloppsvattnet till grundvattnet. Trekammarbrunnens syfte är bara att avskilja slammet som annars sätter igen marken.
Jodå, men gärna en omväg via filtreringsbädd och dikning, helst avdunstning och åter genom regn, inte genvägen från brunn till brunn
 
  • Gilla
TRJBerg
  • Laddar…
Har själv bara grävda brunnar på mina fastigheter.
Steg ett i min värld är att kolla nivåer och funktioner i alla brunnar.
Steg två att tömma och rensa botten på brunnen.
Vill man inte gå ner själv så behövs en slamsugningsbil som fått besked om att jobbet är till vattentäkt så dem kommer med ren bil.
Lägg nytt gruslager (0-8 drängrus) i botten.
Kontrollera så brunnen är tät en bit ner från markytan och att ni har ett bra lock.
Oftast räcker det.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.