Hej! Vi har en IVT bergvärmepump i huset som vi precis flyttat till. Vi har källare och två ytterligare våningsplan. Vi vill kunna värma upp källaren mer än de övriga våningarna nu när det är så fuktigt ute. Är det möjligt eller är det samma temp i hela huset som gäller?
 
Ni kan prova att ställa ner termostaterna på entrévåningen och övervåningen och öppna termostaterna helt i källaren. Eventuellt stannar värmepumpen med HP-larm eller motsvarande och då får man installera en volymtank eller arbetstank och extra cirkulationspump i värmesystemet.
 
  • Gilla
cpalm
  • Laddar…
C
Man brukar säga att alla radiatorventiler/termostater skall vara uppskruvade på max för att maximera verkningsgraden och säkerställa att det alltid finns tillräcklig volym i systemet. Och i så fall blir det ju samma temperatur i hela huset. Åtminstone i ett korrekt injusterat system.

Men i princip är det inget som hindrar att du skruvar upp temperaturen på pannan och skruvar ner radiatorerna uppe i huset. Hur ekonomiskt det är är en annan sak.

Rent tekniskt är det också möjligt att ha separata radiatorkretsar som regleras individuellt. Men det är normalt inte så systemet är byggt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.