En generell följdfråga om det här med takkopp, inte specifik för den här lampan. Har märkt att det oftast är omöjligt att få till det snyggt mellan taket och koppen då man sätter lamputtag i dosan (gamla lampor har ofta små takkoppar som inte täcker doslocket).

Tror du @Bo.Siltberg att det istället för att försöka jorda koppen vore möjligt att isolera den så här:
1. Man lackar hela koppen med isolerande polyuretanlack (invändigt och utvändigt).
2. Man sätter en extra bit isolering (t.ex. genomskinling eltejp) mellan koppen och intilliggande (jordade) metalldelar, såsom röret i lampan ovan.
Skulle lampan då kunna anses säkere att montera lampan utan lamputtag?
 
Tveksamt. Det är tveksamt med lack idag. Och stången behöver isoleras minst en decimeter ned. Om det ligger en härva av FK i koppen, och om det blir ett isolationsfel där, då kommer det troligen att ske när man skjuter upp drar ned koppen. Det är alltså koppen som mest behöver skyddsjordas, inte stången.

Då är det bättre med ett uttag och stickpropp så att alla ledningar är dubbelisolerade. Det kanske går att måla doslocket?
 
  • Gilla
Johannes W. E. Eriksson
  • Laddar…
Tack för svaret. Jag kan förstå att lack är tveksamt då den inte motstår nötning väl. Men har lite svårt att tänka mig att ett målat doslock skulle se estetiskt ut, beror ju förstås på lampan. Tänker nästan att jordning via ett litet hål + liten mässingsskruv men en takkopp som sitter tight mot taket är snyggare i många fall.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.