Från att knappt ha gett 5 päron per år har nu våra päronträd galet mycket päron, och nu börjar de trilla av...
Ena sorten är typ Conefrance och goda att äta, men andra sorten är små och mer runda i formen (ca 5-6 cm i diameter) och de är egentligen godare, men har ett tjockt lite träigt skal...

Vad gör man med alla päron?

Jag frågade på ett musteri, men de tar bara äpplen...
 
Vi hittade fruktkross och fruktpress till nedsatt pris på Jula för någon vecka sen. Fick ut 12l must från ett halvt 20-årigt illa skött äppelträd. Kanske var det 30kg. Inte helt ätmogna. Syrlig must men blir nog ok cider!
 
Päronmust är gott men inte alls lika hållbart som äppelmust tyvärr. Har du äpplen så kan du kanske blanda dom? Torkade päronskivor är kanon, nästan bättre än torkade äppelskivor, men man kan ju bara göra så mycket.
 
Vad gör man av gråpäron förutom att köra skottkärror till komposthögen?
 
Ingefärspäron. Skala och ta bort kärnhus. Koka dem sedan i en lag på socker och ingefära. Lägg dem i burkar och täck med lag och sätt på locket medan det är hett. Håller sig fina flera månader. De går att äta efter ett år också. Men kvaliteten sjunker.
 
  • Gilla
bonnier
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.