Jag har en strömbrytare på vinden som verkar gått sönder, och innan jag börjar leta rätt säkring och sätter på mig pannlampa är jag intresserad av att förstå varför den gått sönder?

På vinden i villan sitter strömbrytaren som styr en ledning med tre gamla taklampor av äldre keramikmodell där det sitter gamla glödlampor. Det sitter samma slags glödlampa i alla tre socklarna.
Häromdagen när jag jobbade på vinden med lamporna tända så gick plötsligt en av glödlamporna, den första från strömbrytaren sett. Inget konstigt och de andra två lyste fortfarande. När jag kontrollerade strömbrytaren gav det ingen funktion, de andra två lyste vidare utan påverkan av brytaren.
Jag hämtade en ny lampa som jag skruvade in, då lyste alla trelamporna igen men strömbrytaren hade slutat fungera. För att släcka fick jag skruva ur alla tre glödlamporna. Där står jag nu.

Vad i en brytare kan gå sönder utan yttre påverkan? Var det glödlampan som gick som fick strömbrytaren att gå sönder eller strömbrytaren som fick lampan att gå?

För två år sedan monterades en ftx-anläggning på vinden samt takfotsbelysning, som är kopplade från samma ledning, det är den nedre dosan på bilden (i mitten ett uttag) men vore konstigt om det skulle påverka, framför allt två år senare senare.

Tacksam för en förklaring eller gissning på vad som ligger bakom.
 
  • Trådar och en glödlampssockel på ett träloft, oanvänd, mörk bakgrund, otillräcklig belysning, inomhusmiljö.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Elektrisk installation med strömbrytare och dosa på träbjälkar, taklampans förpackning, suddig bakgrund av förrådsartiklar.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Kanske åldern tog ut sin rätt?
 
Min killgissning är att en stor ström gick genom kretsen då lampan gick sönder så att det bildades en svetsloppa på strömbrytaren som gör att kontakblecken inte släpper.
 
  • Gilla
Alfredo och 3 till
  • Laddar…
Rätt ovanligt fel tror jag. Men jag gissar också på att brytaren har svetsat ihop.

När en glödlampa (traditionell, inte LED) går sönder, så brinner glödtråden i den av. Glödtråden är av ett material med relativt hög resistans, det är därför den blir varm och glöder/lyser när det går ström i den. Resistansen begränsar samtidigt strömmen så att dte blir lagom för att lampan skall dra 60W eller vad det är för typ av lampa.

När glödtråden precis brinner av, och de avbrända ändarna börjar gå isär, så blir det en ljusbåge mellan ändarna. Strömmen hoppar över avbrottet. En ljusbåge är lite intressant för att det är nästan ingen resistans alls i den och om den väl har tänt, så kan man dra isär ändarna mer, strömmen fortsätter att hoppa över avbrottet.

Detta gör att start och slutpunkten för ljubågen vandrar, istället för att gå från de avbrända trådändarna så rör sig ljusbågens ändpunkter mot andra änden av volframtråden, där den är ansluten i lampan. Då begränsar inte längre glödtråden strömmen. Det blir en total kortslutning, ljusbågen leder ström mellan anslutningspunkterna. Vilket ofta löser en säkring i elcentralen. De flesta (alla?) glödlampor har en inbyggd säkring. En av ledarna som går upp in i lampgloben är extra tunn och brukar brinna av när glödlampan går sönder (synligt på en del fabrikat). Det är dock en rätt dålig säkring, så ofta blir det istället säkringen i elcentralen som löser ut.

Du har alltså fått en hög ström när lampan gick sönder. Om brytaren är i dåligt skick med lite halvdålig kontakt så ger det en kraftig uppvärmning av kontakten i brytaren.
 
Ljusbågar, svetsloppor och ihopsvetsad brytare. Lärorikt.
Tackar för hjälpen! Brytaren har levt i en kallvind under 50 år så det är nog i sin ordning att den var lite trött.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.