Hej!
Hur vet jag om föregående ägare byggt förråd på tomten med bygglov eller om man byggt som 15kvm friggebod?
 
Fråga kommunen 🤣
 
  • Gilla
Claes Sörmland
  • Laddar…
👍
Vilka byggnader är det som syns på Lantmäteriets kartor?
 
Claes Sörmland
Lite mer specifikt, ta fram din fastighetsbeteckning och emaila kommunen om att du begär ut samtliga handlingar som byggnadsnämnden har på denna fastighet.

Hittar du inte en byggnad i dessa handlingar så kan den vara en äldre byggnad uppförd under tidigare regelverk, en friggebod (om den uppfyller kriterierna för detta och uppfördes efter att friggebodsreglerna infördes i lagstiftningen, 1979 kom 10 kvm friggebod och 2008 kom 15 kvm friggebod) eller en olovligt uppförd byggnad. Är den olovligt uppförd är det preskriberat efter 10 år (efter 5 år kan du ej få byggsanktionsavgift för den, en sorts "böter)".

Utanför detaljplanerat område kan man oftast uppföra komplementbyggnader till sitt bostadshus utan bygglov eller anmälan. Men det varierar mellan kommuner om de har begränsat denna rätt, t ex med områdesbestämmelser.
 
  • Gilla
Burzum
  • Laddar…
Lantmäteriets kartor har med byggnader de ser på sina flygfoton. Det har ingen koppling till bygglov.
 
  • Gilla
SågspånPappspikEternit och 2 till
  • Laddar…
Claes Sörmland
Burzum Burzum skrev:
👍
Vilka byggnader är det som syns på Lantmäteriets kartor?
De byggnaderna har införts digitalt och automatiskt. Så vanligen har inte en människa tittat på det. Ibland har man spökbyggnader på tomten. Jag hade det, en gammal byggnad som revs på 80-talet fanns kvar. Troligen för att den gamla grunden lös upp på ortofotot så algoritmen detekterade den.
 
Burzum Burzum skrev:
Hej!
Hur vet jag om föregående ägare byggt förråd på tomten med bygglov eller om man byggt som 15kvm friggebod?
Om den står mer än 4,5 m från fastighets/tomtgräns finns det knappast en chans i himlen att det är sökt bygglov. Knappast någon i landet skulle väl komma på den idéen ;)
 
Claes Sörmland
En intressant grej som dyker upp här är om en byggnad på t ex 15 kvm som uppfördes som ett "svartbygge" före 1 jan 2008 men som efter 1 jan 2008 uppfyller samtliga krav för att vara en friggebod. Är det då en friggebod?

Nej, det borde den inte vara för PBL reglerar inte vad byggnader "är" utan reglerar istället åtgärden att t ex uppföra byggnaden. Byggnaden borde således förbli frukten av idag preskriberat olovligt byggande före 1 jan 2008. Det finns då utrymme att uppföra ännu en 15 kvm byggnad, denna gång en friggebod.

(Det här skulle jag vilja se ett rättsfall på i MÖD eller HD.)
 
  • Gilla
Nötegårdsgubben och 2 till
  • Laddar…
Så här ser det ut på lantmäteriets kartor
 
  • Digital illustration; top view of a black rifle on a background resembling a map with geographic markings and borders.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Som sagt begär ut handlingarna från kommunen, de brukart kunna skicka dem via mail. I många fall kan du ringa och de mailar uppgifterna medan du är i telefon.

Nu ser detta ut att var inom strandskyddat område. Då gäller lite andra regler. Du måste ha strandskyddsdispens även för en friggebod. Svartbyggen preskriberas aldrig osv. Sådana byggnader som fanns på tomten när strandskyddslagen infördes (ca. 1970) får vara kvar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.