S Stefan1972 skrev:
Måste ju vara enklare att personen ifråga köper till fullt marknadsvärde och inte gynnas alls. Sen fördelas de pengar som är kvar sen mellan arvingarna som vanligt den dagen.
Enklare ja men vansinnigt att slösa bort så mycket pengar i skatt om det finns enkla och korrekta sätt att slippa. Gynnar hellre min bror än att pumpa in 100tusentals kronor till staten..
 
Redigerat:
  • Gilla
Bengt Larsson och 3 till
  • Laddar…
M
Det mest korrekta är ju naturligtvis att räkna på gåvan (husets) fulla värde och sedan dra bort 22% i skatt. Detta blir värdet på huset som sedan ska fördelas på 4. Hypotetiskt, huset är värt 4m efter skatteavdrag, brodern (eller föräldrarna) ger 1m styck till 3 syskon.

Men sedan kommer ju dom mjuka parametrarna in, det ska ju finnas en morot i detta. Brodern kanske inte är villig att betala fullpris för huset, dom övriga syskonen kanske får sänka sin nivå lite då det ändå blir ett förtida arv (även om det klassas som gåva).

Hur man sedan lägger upp detta för att minimera skatteeffekterna finns det jurister som jobbar dagligen med. Det kan handla om att brodern får huset (köper) till 1kr under taxeringsvärdet så det blir gåva för att slippa stämpelskatten. Resterande belopp ersätts med en revers t.ex.

Vilka belopp som är tänkbara här kan inte vi på forumet avgöra, det är upp till syskonen och föräldrarna att prata ihop sig om.
 
  • Gilla
Arne999
  • Laddar…
SarB
D Daniel 109 skrev:
Du rör till det. Det räknas som gåva om du betalar mindre än marknadsvärde och taxeringsvärde. Du kan då inte blanda in andelar. Om alla syskon får huset och en köper ut de andra blir det en försäljning med normal beskattning på de andelarna.
Det räknas som gåva om ersättningen understiger 85 % av värdet.
 
SarB
A Arne999 skrev:
Enklare ja men vansinnigt att slösa bort så mycket pengar i skatt om det finns enkla och korrekta sätt att slippa. Gynnar hellre min bror än att pumpa in 100tusentals kronor till staten..
Kan inte den som ska ha fastigheten få den i gåva idag, erlägga 85% av värdet och så står det att gåvan ska utgöra förskott av arv, och ni blir kompenserade när det så småningom är dags? Har hen ändå erlagt 85% av värdet borde det väl inte vara ogörbart att få till en uppdelning senare? Fast jag är lite seg i huvudet, kanske tänker fel.
 
B
A Arne999 skrev:
Ok men att i detta läge, förhoppningsvis åratal bort göra något är väll ingen större vits

Syskonet som vill ha huset en dag vill såklart vara säker på att så blir fallet, det påverkar ju ändå "livsbeslut" idag

Men i en ideal värld utan konflikter så kan man allstså vid ett arvskifte skyffla runt egendomar precis om man vill om alla är överens?
Men eftersom huset är den stora delen av kakan så räcker ju inte den lösa egendommen så syskonet måste ju ge oss övriga av sina egna pengar så att säga.... det räknas alltså inte nån skatt på det på något sätt?
Tänk på att den som övertar en fastighet via gåva (och ev mot vederlag under 75% av taxeringsvärdet) övertar de ingångsvärden som säljaren har, dvs det blir betydligt mer skatt den dagen mottagaren ska sälja. reavinstskatt kommer man aldrig ifrån, den bara skjuts fram i tiden. däremot slipper du ju stämpelskatten. Så när jämkningen görs, tas det ju med att mottagaren faktiskt ska skatta på det en gång i framtiden.
 
Jag tror man skall vara försiktig med att göra upp sådant här många år i förväg, för livet kan ju se väldigt annorlunda ut när det väl är dags. Alla syskon kanske inte är i livet, den som är utsedd att överta kanske saknar ekonomiska möjligheter att göra det eller vill inte längre. Man kan ju t.ex. vara i ett förhållande där ens partner absolut inte vill bo där. Huset kan vara i dåligt skick och behöva omfattande reparationer. Föräldrarna kan behöva ganska mycket pengar för att kunna köpa ett nytt äldreanpassat boende, eller har så usel pension att de behöver leva av det kapital som är bundet i huset. För att nämna några saker som kan inträffa.

När det väl är dags så brukar det enklaste vara att sälja det för "rimligt" marknadspris. Man kan dra ifrån lite för att det inte är minutiöst tömt och flyttstädat, lägga till lite för att en välfylld redskapsbod ingår vid sidan av en mängd antika möbler, men det är skönt att få alla skatteeffekter etc ur världen så att den som köpt huset as it is vet att det är dennes, fritt att göra vad man vill, och att övriga syskon har sålt det och inte längre har några som helst intressen i det. Att alla personliga saker som var och en kan ha lämnat kvar hos föräldrar är utplockade etc.
 
Förstår inte alls varför man skulle vilja få vinstskatt ur världen för att man kanske säljer nån gång i framtiden.

Det är ju ett onödigt dyrt alternativ. Bättre att skjuta på den utgiften och hålla lånen nere så mycket det bara går.
 
  • Gilla
Plutus och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.