Hej, jag har idag en krypgrund på 65 kvm som har en avdelning. Krypgrunden är uppbyggd med 25
cm makadam och 25 cm luft mellan makadam och trossbotten (lite luft men så är det).

Vad tror ni om att sätta en kanalfläkt í ena änden av huset som går ner i grunden, i andra änden av huset gör man ventiler i golvet. Detta borde göra att varm luft dras ner i grunden i ena änden och sugs ut av kanalfläkten i andra.

Samtidigt sätter man igen alla ventiler i ytterväggarna så det inte kommer in någon luft utifrån.

Kan det bli så att man under månader då det är hög luftfuktighet inomhus drar ner fuktig luft istället?

Synpunkter?
 
:) Det bästa är att huset står på stolpar.Ytterväggsgaller finnes i gjutna al galler med stor area öpning se gamla hus. OBS de vanliga plåtventiler som finnes överallt är "döden" för genomströmning av luft.---------det skall vara många galler om det skall uppstå "tvärdrag.-----Att blåsa ner frånluften i grunden gäller att få en jämn fördelad rörelse över hela området. Det måste vara frånluft-en stort spiro i den andra änden så att lufte kan strömma ut.Så att en kontinurlig luftström uppstår.Fläkt är det bättre att skaffa en isolerad lådfläkt ljud etc. MEN nu är huset litet så att luftmängden blir för litet att klara av att förabort fukten.
 
Jag skulle vilja säga att det isåfall vore bättre att sätta en avfuktare i grunden. Sen är det lite oklart vad du vill uppnå, vill du få bort fukt i grunden eller vill du värma grunden, eller vad?

Att dra ner luft från huset känns som att bidra till mögelpåväxt, det kan ju vara rätt fuktigt i huset efter tvättning, bad/dusch etc, som då tack vare undertrycket som skapas av fläkten i grunden går ner i grunden.

Om du ändå vill göra som du skriver så går det bra med en vanlig kanalfläkt, det behöver inte vara nån isorelad historia, de är väldigt tysta.

Tänk dock på att din värmeförbrukning i huset kan komma att öka då du drar ut värmen ur huset med undertrycket.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.