tommib
J jonaserik skrev:
Hoppsan det är en fast ansluten. Dom två översta har tampar på sig och den nedre vänstra, ser ut som alla är svarta. Den nedre högra har en blå och ingen tamp ut, så troligt att det är en nolla, bör mätas om det är en sådan. Är det noll så finns det möjlighet att få 230 V . Ska du ha en häll och ugn behöver du ta in elektriker som sätter upp ett kombiuttag med ett perilex som spisen kopplas till och ett vägguttag som ugnen kopplas till. I alla fall om du ska köpa bara en spis, rekommenderar till att få dit ett kombiuttag för framtiden.
Den nedre vänstra har två gröngula anslutna, så förhoppningsvis PE. Det sitter inget i mitten där den borde sitta. Blå tror jag är en fasledare i dosan.
 
S Svante Svenson skrev:
Kolla vad du har för säkring till spisen. Om du har 10A eller 16A behöver du en 400V-spis. Om du har 20A eller högre kan en 230V-spis gå bra.

Du behöver ha nolla i uttaget helt oavsett då alla moderna spisar har elektronik som går på 230V. Om du inte har nolla behöver du dra om elen mellan spis och central om du ska ha en modern spis.
Nej, stopp nu. Har TS 2x16A och nolla i uttaget kan han/hon/hen ansluta både 230V och 400V häll. Det är bara om man prompt väljer en enfas-häll som man behöver större säkring.

Moderna induktionshällar använder 230V elementspänning, en fas och nolla till halva hällen och en annan fas och nolla till andra halvan. Gamla glashällar och gjutjärnsplattor använde 400V, dvs fas-fas till varje platta och behövde således ingen nolla.
 
Två proppar då är den kopplad 2 faser 400V och den blå kan vara en tredje men inte kopplad i centralen, kan vara noll med, en elektriker får nog gå igenom detta och koppla så det stämmer med dina intensioner om spis/ugn eller vad det blir. Kanske får dra om allt från centralen, eftersom det är två säkringar så är det säkert 3 fas i den.
 
tommib
Ah, nu tittade jag närmare på anslutningen i spisen och visst är där byglar mellan plintarna till vänster. Så två faser fram och oklar funktion på blå mao. Där krävs mätning och titt i centralen för att komma vidare.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.