tack.. men om vi säger nu att läkten ligger ner... den lägger jag så att den ligger lika med liggande reglarna innanför asfaltsboarden... men sen ser man ju att hus brukar ha stående brädor som panel och springor på kanske 50 mm eller 30 mm. och i dom springorna är det ändå täckt.. (ser alltså ut som en stående bräda som ligger ett lager bakom) är det lockpanel... för att om man har liggande läkt med ett speciellt mellanrum... då måste du ju sen sätta den stående träpanelen tätt och ingen springa? eller har jag rätt?
 
Titta på länkarna jag gav dig. Särskilt den sista. Det kan inte bli tydligare än där. Distansläkten syns aldrig, det är bottenbrädan du ser i lockpanelen.
 
ok.. men om man har liggande läkt... så måste man sätta stående panelbrädorna tätt med varandra?
 
Titta på bilden.
 
Okej...
Så alltså efter asfaltsboarden kommer läkten... sen PÅ läkten kommer lockpanelen?

Så räcker det med att sätta 3 läkt brädor bakom.. en i botten, en i mitten och en i topp? eller måste det vara många mer?

Men så läkten funkar bara som en slags distans från asfaltsboarden?

Tompa
 
Rome skrev:
Okej...
Så alltså efter asfaltsboarden kommer läkten... sen PÅ läkten kommer lockpanelen?
Ja, som jag sagt några gånger nu, och som du ser på både mina och Mikaels bilder.

jon_h skrev:
Läkten är det du spikar panelen i.
jon_h skrev:
Men tänk dig de liggande reglarna. Utanpå dessa spikar du asfaboarden. Sedan spikar du tunna, ganska smala, brädor liggande, alltså längs med och utanpå varje liggande regel. Dessa spikar du den stående panelen i sedan.
Ledsen om jag låter lite trött, men det verkar som du inte bryr dig om att läsa det man tar sig en massa tid att skriva eller kolla på länkarna man lägger ner energi på att plocka fram. Det här är mitt sista svar i den här tråden.

Rome skrev:
Så räcker det med att sätta 3 läkt brädor bakom.. en i botten, en i mitten och en i topp? eller måste det vara många mer?
Det räcker.

Rome skrev:
Men så läkten funkar bara som en slags distans från asfaltsboarden?
Jepp, om man har liggande reglar under. Har man stående reglar så hade man dessutom inte haft något att spika panelen i utan läkten.
 
Självklart är jag grymt intresserad av allt det här.
Grejen är att om jag jobbar med att bygga en villa.. alltså om det är min första gång.. så jobbar jag med en anna som visar mig lite... då lär jag mig riktigt snabbt... men det är som att jag behöver det mesta visas i bilder... jag förstår ju utav det som ni skriver... men har jag en gång fått uppfattningen av att läkten skulle bara ha funktionen att fylla gliporna... i en lockpanel trodde jag att bottenbrädan va själva läkten. och när man går efter den uppfattningen så gick inte det hela ihop först... men nu förstår jag... regelverket, asfaltsboard, läkt, lockpanel målarfärg :D

Tack så hemskt mycket john.
 
Mikael_L
Rome skrev:
Så räcker det med att sätta 3 läkt brädor bakom.. en i botten, en i mitten och en i topp? eller måste det vara många mer?
Nja, jag skulle nog trycka dit 4 st. Ett avstånd på 60-80 cm mellan har jag fått för mig blir bra. Så på en vägg på 2,5 - 3 meters höjd blir det 4 spikläkt jämt fördelade.
Men Jon är mer snickarkunnig än mig, så nu vet jag inte riktigt ... ;)

Men så läkten funkar bara som en slags distans från asfaltsboarden?
Japp, kallas luftspalt, ska hjälpa panelen att torka ut efter den blivit fuktig. Den kan torka åt båda hållen.
Som det hörs på namnet så ska det inte vara totalt lufttätt utrymme heller. Men har du stående panel med lockbrädor så får du små öppningar under själva locket där det kan ventilera. Dessa öppningar gillar möss att sig in i ibland, så ni kan överväga någon form av musnät.
 
haha ok.. möss.. tack =)

Men hela den här processen.. nu har jag läst mycket också.. nu fattar jag ytterväggs processen.. men räcker det med den isoleringen som sitter inne i dom stående reglarna? ska det inte finnas en ångspärr också? sen en annan sak... när du gör själva taket... det är ungefär samma process... alltså bärläkt och ströläkt... men först kommer ju takstolarna... se kommer det ju liggande brädor? eller reglar? som ligger över hela takstolarna... ett par stycken på varje sida... men sen har jag alltid undrar när jag ser det.. innan läkten kommer... så kommer det på svarta skivor av nått slag.. svart är det i alla fall.. är det asfaltsboard?

/Tompa
 
Mikael_L skrev:
Men Jon är mer snickarkunnig än mig, så nu vet jag inte riktigt ... ;)
Inte alls säkert..

Och du har ju rätt. Jag tänkte det som att väggen delades in i tre fack, och då blir det ju fyra läkt för att åstadkomma detta. Två fack är nog lite snålt. Men har man liggande reglar så är man ju bunden till dessa, och de sitter lämpligen på c/c 600. Då skulle man lika gärna kunna slänga upp läkt på alla liggande reglar (fem stycken om väggen är 2,5 meter), men jag kan inte se att det är nödvändigt att spika i alla. Även om man nog brukar göra det.

Det var visst inte mitt sista svar i tråden.. :)
 
Men så länge läkten sitter där och att det inte är 2 läkt reglar bara så är det okej eller?
Jag menar om dom bara ska hålla panelen på ett mellanrum från boarden som sitter där?
 
Mikael_L
Nja, det är inte så kul att ha en vägg som sviktar inåt bara för att man lutar sig mot den.
I princip håller det nog, det är ju inget bärande. Det gäller bara att inte vinden kan blåsa bort panelen. Men som sagt, speciellt robust skulle det nog inte kännas.
 
Ok.. men det som jag sa om taket...
Först kommer det takstolar? sen brädor över takstolarna? men sen det mörka? vad är det? är det något vindskydd?
 
Kolla på bilderna jag försökt tydliggöra hur det kan se ut. Vad beträffar taket så kan du byta ut råsponten mot vindtät duk alternativt så kan du göra som bilden visar men byta ut underlagspappen mot "vanlig" papp. Det jag inte specat är isoleringen men den ska ligga i varje fack mellan reglarna.....
 
  • Vägg golv.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Tja igen.
En fråga bara... om jag ska använda mig av liggande reglar efter dom stående... för att få i mer isolering.. och tätare. Undrar bara hur blir det då? blir det två hammarband högst upp? tänkte att asfaboarden måste fästa i något högst upp. Hur ser det ut med liggande? Hur stora blir "kvadraterna" om man har liggande.. alltså luckorna där man fyller med isolering?

Tack!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.