Det finns troligtvis inget tabell för detta men generellt för balkar brukar man utgå från en dimensionering som innebär en nedböjning på <L ⁄ 300. Detta skulle kunna appliceras på en hjärtvägg bestående av en eller flera balkar med olika upplag. För en mer solid hjärtvägg utan större öppningar ska man normalt inte få L ⁄ 300n synbar sättning

https://www.traguiden.se/konstrukti...iska-deformationer/deformationsbegransningar/
 
Kan du vidareutveckla lite vad du är ute efter?
Jag är skeptisk till att det finns någon allmänt accepterad tabell för hur många mm eller procent en vägg eller pelare får sätta sig per år eller decennium.

Om en sättning är "acceptabel" eller ej beror ju mer på vad den får för konsekvenser.
Är det en vägg som bär upp ett tak till en vind utan någon inredning är det ju mest en kosmetisk fråga så länge man inte påverkar vinklar i takstolar etc. för mycket.

Är det en vägg med en ytterdörr som inte längre går att stänga eller om golvet på våningen ovanför börjar luta så kan det ju kräva åtgärd vid betydligt mindre sättningar.

Och sedan är det ju också frågan om material.
Är det ett trähus som kan ta upp sättningarna utan något påtagligt problem eller är det ett tegelhus som får sprickor, alternativt en enstegsputsad fasad som börjat spricka...
 
  • Gilla
Kirre2021 och 1 till
  • Laddar…
Som @myrstack är inne på, så tillåter man nedböjningar på ungefär L/300, lite beroende på byggnadsdel. Om du exempelvis ersatte din vägg med en balk i taket. Så skulle man acceptera en nedböjning på några millimeter. Men detta är dock något annat än en sättning. I ett nybyggt hus hade en sådan sättning aldrig accepterats. Det är ett byggfel om golven börjar luta, eller det blir stora springor i taket.
I ett gammalt hus (50-tal eller äldre) är det dock något man kan räkna med. Där är sällan väggar och golv helt raka. Men ofta inget att oroa sig för.
MEN, om det sjunker några millimeter varje år, så är det mycket allvarligt. Det finns inga acceptanser för en forgående sättning, oavsett ålder på huset. Det ska åtgärdas "ögonaböj".
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.